Amsterdam-Noord deels beschermd stadsgezicht

05.03.14
Amsterdam-Noord deels beschermd stadsgezicht

Alle tuindorpen met het verbindend dijklint van de Waterlandse Zeedijk en de Volewijk in Amsterdam-Noord zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het stadsdeel is trots op de aanwijzing en ziet deze als een erkenning van de bijzondere cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden van Amsterdam-Noord.
Amsterdam-Noord telt een aantal woongebieden waar de architectuur, stedenbouw en geschiedenis zo bijzonder is, dat de Rijksdienst Cultureel Erfgoed De Waterlandse Zeedijk van de Schellingwouder- tot en met de Oostzanerdijk, de Volewijk/Sixhaven en de tuindorpen Van der Pek-, Vogel-, Bloemen- en Gentiaanbuurt, Vogel- en Disteldorp, tuindorp Nieuwendam, Buiksloot ‘t Blauwe Zand en Oostzaan alsmede het Noorderpark en Vliegenbos definitief heeft aangewezen als beschermd stadsgezicht.
”Noord is een soort kralensnoer, een aaneenschakeling van buurten en wijken met allemaal een eigen identiteit. Er zijn oudere vooroorlogse buurten, nieuwere buurten en nieuwe wijken in aanbouw. Naast het investeren in nieuwe ontwikkelingen besteden we zorg aan de oudere buurten. De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht helpt hierbij en is een erkenning voor het feit dat Noord veel moois te bieden heeft," aldus Kees Diepeveen, stadsdeelwethouder Volkshuisvesting en monumentenzorg.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS