Amsterdam wil gezinsbuurt op Zuidas bouwen met 80 procent betaalbare woningen

30.06.20
Amsterdam wil gezinsbuurt op Zuidas bouwen met 80 procent betaalbare woningen

Aan de peperdure Zuidas wil Amsterdam een groene gezinsbuurt met 1350 woningen toevoegen die grotendeels bestaat uit sociale huur (40%) en middeldure huur (40%). De autovrije buurt, waar ook ruimte is voor kantoren en voorzieningen, komt op de plek van de sportvelden van AFC. Naast gezinswoningen komen er ook woningen voor eenpersoonshuishoudens, ouderen en studenten.
In het hart van de buurt komt een park met wandel- en fietspaden. Er komen zo veel mogelijk voordeuren uit op dit groene hart, waardoor buren elkaar gemakkelijk tegenkomen. De buurt is aan drie kanten omgeven door water, met natuurlijke overgangen tussen de bebouwing, het groen en het water. Ook komt er een houten vlonderpad langs de De Boelegracht. In de nieuwe wijk zijn meerdere speelplekken gepland, waaronder een waterplein.

De grondprijzen zijn hoog aan de Zuidas. Amsterdam levert dus veel geld in om deze wijk in de verhouding 40-40-20 te kunnen realiseren, te meer daar een deel woningen geschikt moet zijn voor gezinnen(>75m2). De ontwikkeling verkeert nog in een beginfase. Het nieuwe bestemmingsplan wordt naar verwachting in september vastgesteld. De startbouw wordt niettemin voorzien in 2022.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS