Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse corporaties op zoek naar goedkopere wijze van funderingsherstel

Image

Vier Amsterdamse woningcorporaties en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vragen marktpartijen en kennisinstellingen om met innovatieve oplossingen te komen voor herstel van houten funderingen van vooroorlogse woningen. De beste voorstellen zullen worden toegepast in proefprojecten van Eigen Haard, de Alliantie, Rochdale en Stadgenoot. 

De betrokken corporaties stellen zich niet alleen de vraag of funderingsherstel sneller en goedkoper kan. Ook willen zij weten of paalrot niet op een betere manier kan worden voorkomen. Bovendien nodigen zij de markt uit om na te denken over de combinatie van funderingsherstel en de realisatie van extra woonruimte.

Eigen Haard, de Alliantie, Rochdale en Stadgenoot voorzien de komende twintig jaar een enorme funderingsopgave. In Amsterdam bestaat weliswaar ruime ervaring met de aanpak van houten funderingen in vooroorlogse buurten, maar deze aanpak is erg kostbaar. Corporatiebudgetten zijn ondanks het wegvallen van de Verhuurderheffing beperkt. Een betere en goedkopere bouwmethode voor herstel van de vooroorlogse woningvoorraad is welkom, ook om voldoende middelen beschikbaar te houden voor de bouw van nieuwe woningen.