ASVA roept studenten op niet te gaan wonen in Parooldriehoek

24.12.10

ASVA roept studenten op niet te gaan wonen in Parooldriehoek

De Amsterdamse studentenvakbond ASVA studentenunie roept studenten op niet te reageren op woningen in de Parooldriekhoek in Amsterdam Oost. Deze woningen worden op dit moment volgens de ASVA bewoond door zo’n 120 huishoudens, waaronder gezinnen met kinderen. Verhuurder Stadgenoot noemt een aantal van tachtig gezinnen.

De huidige bewoners zitten al jaren met een tijdelijke status in de woning. Eerst met een tijdelijk contract conform de Leegstandwet. Later, nadat de maximaal toegestane termijn van vijf jaar voor tijdelijke verhuur was bereikt, via een anti-kraakconstructie. Nu de 2005 geplande nieuwbouw vanwege de crisis voor onbepaalde tijd is uitgesteld, ziet Stadgenoot volgens woordvoerder  Michel Slaager geen andere oplossing dan uitplaatsing van de huidige bewoners. Slaager: ‘We weten niet hoe lang het nog gaat duren voordat we alsnog kunnen slopen. Zonder huurinkomsten, maar wel met onderhoudskosten, kost ons dat veel geld."
Stadgenoot wil de huidige bewoners in januari vervangen door studenten. Stadgenoot gaat de woningen verhuren via een campuscontract, waardoor de tijdelijke status weer is gegarandeerd. Na de studie moet een student namelijk binnen een half jaar zijn woning ontruimen.

De ASVA wil niet dat gezinnen nu moeten wijken voor studenten: “Geen enkele student wil in een woning wonen als hij weet dat er daarom een gezin op straat is gezet”, aldus Lodewijk Berkhout, voorzitter van de ASVA studentenunie.  ASVA roept studenten op niet in te gaan op een aanbod van Stadgenoot.
Volgens ASVA kiest de Gemeente Amsterdam vooral voor tijdelijke oplossingen om het kamertekort op te lossen. Berkhout is blij dat de gemeente extra studentenhuisvesting wil realiseren, maar "het kan niet de bedoeling zijn om gezinnen en studenten tegen elkaar uit te spelen.

 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS