Avontuurlijke woningen op ongebruikelijke locaties

13.09.2011

 ‘Avontuurlijke woningen op ongebruikelijke locaties’

Amsterdam heeft een nieuwe non-profit ontwikkelaar. Woningstichting 4 Winden streeft naar de bouw van avontuurlijke koopwoningen langs de noordelijke- en zuidelijke IJ-oever en in Zuid tegen een reële prijs.  De toekomstige bewoner krijgt  weer een stem in  zijn nieuwe stek, zo meldt initiatiefnemer Maarten Willem de Boer.

De Boer (68) werkte decennia bij de gemeente Amsterdam in de toenmalige stadsvernieuwing. Hij is buitengewoon ontevreden over het standaardaanbod van de commerciële ontwikkelaars en de grote Amsterdamse woningcorporaties. “Hun aanbod is saai en voorspelbaar. Wij willen toekomstige kopers meer afwisseling en avontuur bieden en veel beter tegemoet komen aan individuele woonwensen.” Inschrijving bij de woningstichting kost 110 euro. Studenten betalen half geld.  Daarna kan inhoudelijk en financieel in de ontwikkeling van een project worden geparticipeerd.  Toekomstige deelnemers worden vooraf gescreend op financiële draagkracht.

Anders ook dan bij gebruikelijke vormen van collectief particulier opdrachtgeverschap, kunnen participanten in 4 Winden kiezen uit verschillende projecten. “Doorgaans werkt één groep aan één project.  Wij maken het tot op zekere hoogte mogelijk van project te wisselen, zodat de deelnemer precies de woning, eventueel met werkruimte van zijn gading vindt,” aldus De Boer.

4 Winden meent bovendien goedkoper te kunnen bouwen. “Een particuliere opdrachtgever staat altijd voor hoge plankosten. Onze gezamenlijke aanpak maakt het mogelijk de kosten te drukken.” Ook anderszins zijn besparingen mogelijk. Niet alleen vanwege de gedaalde bouwkosten. De Boer pleit sterk voor slimmere plannen. Zo moet niet elk complex vooraf worden belast met de bouw van kostbare ondergrondse parkeervoorzieningen. Het is volgens hem goedkoper op een later moment afzonderlijke parkeergebouwen aan een wijk toe te voegen.

De nieuwe woningstichting denkt vooralsnog aan 45 koopwoningen en heeft daarvoor een aantal Amsterdamse bouwlocaties geselecteerd: Patch 22 en Kavel 41 in Buiksloterham en een deel van Blok 0  in de Houthavens. Ook bestaat belangstelling voor deelname aan de herontwikkeling van de Theophile de Bockschool en buurtgebouw Cascade in Zuid.

Wethouder Van Poelgeest toont zich ingenomen met de oprichting van 4 Winden. Volgens hem kan de sector wel wat fris nieuw bloed gebruiken. “De tijd van grootschalige uitbreidingen loopt ten einde. We zijn op weg naar meer organische vormen van  stadsontwikkeling. De komst van 4 Winden sluit daar naadloos bij op aan. Wat mij betreft mogen er meer van dit soort kleinschalige initiatieven komen.”[BP]

Trefwoorden