Overslaan en naar de inhoud gaan

Belegger koopt woningcomplex Change= in Amsterdam Nieuw-West

Image

De Amerikaanse belegger Heitman en de Nederlandse belegger Orange Capital Partners kopen voor 45 miljoen euro het eerste woningcomplex van Change= specifiek voor werkende jongeren in Amsterdam Nieuw-West. Afgelopen week is aan het August Allebeplein de bouw begonnen van het woongebouw met zo'n vijfhonderd appartementen en diverse voorzieningen als horeca, wasserette en uitzendbureau.

Change= is een initiatief van Ralph Mamadeus. Volgens hem kunnen veel werkende jongeren in Amsterdam geen passende huisvesting vinden. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang. En ze verdienen te weinig om op de vrije markt een woning te kunnen huren. Daardoor blijven ze vaak jarenlang bij hun ouders wonen. Of ze wisselen voortdurend van woonadres. Voor de studio's in het door hem ontwikkelde gebouwconcept gelden sociale huurprijzen. Voor een studio van 28 m2 groot gaan de bewoners 498 euro huur betalen plus 85 euro servicekosten.

Vastgoedadviseur Capital Value spreekt van een bijzondere transactie. Beleggers kopen zelden enkel sociale huurwoningen, maar voor het eerste complex van Change= toonden meerdere buitenlandse partijen belangstelling. Heitman belegt geld van Amerikaanse pensioenfondsen. Mamadeus wil de komende jaren elders in Amsterdam en in andere Nederlands steden in totaal tienduizend studio's voor werkende jongeren realiseren.Hij werkt onder meer aan een plan voor een soortgelijk complex tegenover Frankemaheerd in Amsterdam-Zuidoost.

Zie ook interview met Ralf Mamadeus: Change=  Meer dan alleen wonen (NUL20, november 2014)