Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De nieuwe ontwikkelaars
Zes vragen voor nieuwe ontwikkelaars: Change=
'Meer dan alleen wonen'

Change= is één van de nieuwe ontwikkelaars in Amsterdam. Wie zijn ze? En wat denken ze voor de stad te kunnen betekenen? In Amsterdam is geruime tijd te weinig gebouwd voor werkende jongvolwassenen, vindt algemeen directeur Ralph Mamadeus. Daar gaat Change= wat aan doen.

Image
De nieuwe ontwikkelaars
In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad doen nieuwe partijen hun intrede. NUL20 vraagt een aantal nieuwkomers naar hun plan voor Amsterdam. In de vijfde aflevering Ralph Mamadeus, algemeen-directeur van Change=. Het gaat Mamadeus - die eerder een loopbaan had in de uitzendwereld - nadrukkelijk niet alleen om wonen. In zijn huisvestingsconcept worden werken, wonen, leren en leven met elkaar verbonden. Volgens hem is die verbinding van cruciaal belang voor het toekomstperspectief van jongvolwassenen.

Vanwaar die interesse voor Amsterdam?

“Het duurt in Amsterdam gemiddeld 10,2 jaar voordat een jongvolwassene in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Heel veel jongeren worden zo gedwongen tot op relatief hoge leeftijd bij hun ouders te wonen. Of ze zijn afhankelijk van tijdelijke oplossingen, maar weten bijvoorbeeld niet waar ze over twee weken onderdak zullen vinden. Onder deze jongeren zien we een relatief hoog ziekteverzuim. Soms dreigen ze uit het arbeidsproces te vallen. Ik ben er van overtuigd dat het gebrek aan voldoende zelfstandige woonruimte daarbij een rol speelt.”

 

Wat gaat Change= bouwen?

“We beginnen komend voorjaar met een eerste woongebouw op de hoek van het August Allebéplein en de Postjesweg. Het complex zal bestaan uit 498 zelfstandige wooneenheden. Oever Zaaijer Architecten levert het ontwerp voor een 53 meter hoog gebouw met woningen van 28,2 vierkante meter, een centrale entree, een stalling voor fietsen en scooters en een levendige plint. Kondor Wessels Amsterdam bouwt voor een vooraf gegarandeerde aanneemsom. De oplevering is voorzien in de tweede helft van 2016. Het gaat ons nadrukkelijk om meer dan alleen vastgoed. Wij incorporeren vier elementen: werken, wonen, leren en leven. Daarom krijgt StartPeople een filiaal op de begane grond om jongeren aan werk te helpen en te houden.”

 

Blijft het bij Nieuw-West?

“Nee. We hebben inmiddels acht woongebouwen in ontwikkeling. Het haalbaarheidsonderzoek voor een tweede complex aan de Dolingadreef in Amsterdam Zuidoost is bijna afgerond. Daar kunnen we naar verwachting zeshonderd woningen realiseren. En we zijn inmiddels met de gemeente in gesprek over een derde locatie. Uiteindelijk willen we tienduizend woningen realiseren. Zes gebouwen in Amsterdam en de rest in Utrecht, Rotterdam en Den Haag en in de stad Groningen”.

 

Het gaat om complexen van naar schatting 40 tot 50 miljoen euro. Waar komt het geld vandaan?

“Eén Nederlandse grootbank verschaft 60 procent van de financiering. Zij willen daarmee laten zien dat ze ‘een bank van het volk’ zijn. De rest moet van vermogende Nederlandse families komen. We zijn met vier private financiers in gesprek over de realisatie van de eerste twee complexen. Ook zij zien de waarde van ons sociaal-maatschappelijk model. Daarnaast gaat het uiteraard om rendement. Change= garandeert een netto aanvangsrendement van 6,0 procent.”

 

Hoe groot is de woningbehoefte onder werkende jongeren?

“Onder werkende jongeren tussen 23 en 30 jaar bestaat een enorme woningbehoefte. In de afgelopen vijftig jaar zijn er voor die groep maar heel weinig woningen gebouwd. Met als gevolg dat van de 40.000 werkende jongeren tot MBO-niveau in Amsterdam er dagelijks 13.000 actief op zoek zijn naar een passende woning.”

 

Hoe verloopt de samenwerking met de  gemeente?

“Fantastisch. Stadsdelen en het Ontwikkelingsbedrijf begrijpen ons goed. We hebben goede zaken gedaan over de grondprijs. En stadsdeel Nieuw-West heeft in driekwart jaar tijd de procedures, inclusief wijziging van het bestemmingsplan, afgerond. Ze verdienen een dikke pluim.”

Bert Pots
Thema