Bewonerscommissie alsnog akkoord met sloop-nieuwbouwplan van Lieven de Key

14.02.2022
Image

Na lange en taaie onderhandelingen is de bewonerscommissie Johan-Piet akkoord gegaan met het sloop-nieuwbouwplan voor vier flats tussen de Johan Greive- en Piet Mondriaanstraat in Amsterdam Nieuw-West.112 verouderde sociale huurwoningen maken plaats voor 235 nieuwbouwwoningen. Er komen 135 sociale huurwoningen terug in het plan. De nieuwe woningen zijn aardgasvrij.

In juni 2021 liet de bewonerscommissie weten niet akkoord te gaan met het nieuwbouwplan van de gemeente en Lieven de Key. Belangrijkste bezwaar: het aantal woningen voor terugkeerders. Maar de wrevel ging dieper, zo bleek uit een interview in januari met commissielid Mohamed Sadiki (op de foto links) in De Volkskrant: ‘Er wordt een uitputtingsstrategie gehanteerd. We begonnen met acht personen in de commissie en we zijn nu met z’n drieën. De strategie werkt.’ Zijn conclusie: alleen protesteren helpt.

Aanvankelijk was de inzet een grondige renovatie van de gehorige en slecht geïsoleerde woningen. In april 2018 organiseerde Sadiki voor de eerste keer een protest. Met spandoeken stonden de bewoners voor de deur van de hoofdlocatie van De Key. Maar renovatie bleek onbespreekbaar: te duur.

In het najaar zijn de corporatie en de bewonerscommissie met ondersteuning van twee bemiddelaars opnieuw in gesprek gegaan. Met resultaat. Ten opzichte van het oorspronkelijke plan is het aantal huurwoningen voor terugkeerders van 46 via 48 naar 58 woningen vergroot. Daar zitten ook een flink aantal woningen voor grote gezinnen bij. De overige sociale huurwoningen zijn studio's voor jongeren. Daarnaast bevatten de drie geplande complexen nog ongeveer 30 middenhuurwoningen en 70 duurdere huurwoningen. Lieven de Key verwacht in 2024 met de bouw te kunnen starten.

Foto: Mohamed Sadiki (bewonerscommissie Johan-Piet) en Rienk Postuma (Lieven de Key) tekenen de overeenkomst voor het sloop-nieuwbouwplan Johan Greivestraat.