Overslaan en naar de inhoud gaan

Blok wil bouw kleine studio's lucratiever maken

Update 22-02-2016

Minister Blok wil de bouw van kleine vrijesector huurwoningen lucratiever maken en hoopt daarmee de woningproductie in de regio's Amsterdam en Utrecht te stimuleren. Zijn plan stuit op scepsis in die steden. Wethouder Ivens van Amsterdam vraagt zich af welk probleem Blok wil oplossen.

Blok stelt voor in het Woningwaarderingsstelsel extra punten toe te kennen aan kleinere woningen (tot 40m2) zodat die ook boven de sociale huurgrens (710 euro) kunnen worden verhuurd. Het wordt voor ontwikkelaars daardoor lucratiever om kleine appartementen en studio's te bouwen of kantoren te transformeren. De gemeente krijgt in het voorstel de mogelijkheid om de huurprijs van deze woningen te begrenzen. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke maatregel voor vijf jaar. Blok streeft er naar de aanpassingen van het Woningwaarderingsstelsel op 1 oktober in te laten gaan.

De Amsterdamse wethouder Ivens van Wonen reageerde op Twitter zeer lauw op de plannen. Hij vraagt zich af of deze 'hokbonus' de nieuwbouw echt helpt of vooral huurprijzen verhoogt. 'Wij zijn vorig jaar begonnen met de bouw van 8376 nieuwe huizen, een recordproductie. Het gros daarvan zit onder 1000 euro huur en wordt door particulieren gebouwd. Dat zie je zelfs bij woningen onder de 700 euro. Daar zit dus geen probleem voor de marktpartijen,' aldus Ivens in De Volkskrant. Hij is heel benieuwd naar de onderbouwing van Bloks plan.

Volgens De Volkskrant reageert zijn collega-wethouder Jansen (ook SP) even negatief. Beide steden zeggen juist behoefte te hebben aan steun voor de bouw van wat grotere woningen voor wat lagere huur - huizen waar ook gezinnen in kunnen.

Zie ook: Amsterdam en Utrecht: huizenplan Blok helpt beleggers, niet de huurders (Volkskrant 21-02-2016)