Boelhouwer: "Druk op de stad gaat nog toenemen"

17.05.17
Boelhouwer: "Druk op de stad gaat nog toenemen"
Er zijn de laatste tijd zo weinig bouwvergunningen uitgegeven dat de komende twee jaar de schaarste op de nieuwbouwmarkt niet zal afnemen. Dat concludeert hoogleraar Peter Boelhouwer in het programma RLT Z Huizenindex. De overheid moet volgens hem veel meer doen om de druk van de woningmarkt te halen. Dus: de bouwproductie stimuleren. Er is vooral een tekort aan bouwgrond, en gemeenten moeten dan ook alles doen om ervoor te zorgen dat er meer bouwlocaties komen, in en rond steden.
 
De middeninkomens worden in de stad van de markt gedrukt, en dat wordt in de toekomst alleen maar erger, denkt Boelhouwer. Volgens hem zullen de prijzen de komende jaren nog met zo’n 6 a 7 procent doorstijgen, terwijl de leencapaciteit voor deze groep daalt. In de stad blijven vooral degenen die op een sociale huurwoning hebben bemachtigd en hoge inkomens, "die tegen elkaar overbieden en profijt hebben van de lage rente."
Boelhouwer waarschuwt dat het risico voor een huizenbubbel in Utrecht en Amsterdam toeneemt. "In Amsterdam betreden steeds meer speculanten de markt, die woningen puur en alleen opkopen met doel ze voor flink geld te verhuren. Volgens een schatting van het kadaster wordt 17 procent van de woningen niet door de nieuwe eigenaar bewoond. Opvallend is verder dat een kwart van de woningen zonder hypotheek worden gekocht."
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS