Bouwhausse in studentenhuisvesting in Amsterdam

28.07.15
Opening Elseviergebouw voor studenten
Bouwhausse in studentenhuisvesting in Amsterdam

De studentenwoningen schieten als paddenstoelen de grond uit in Amsterdam. In Nieuw-West zijn duizend wooneenheden in aanbouw genoemen aan de Jacques Veltmanstraat en bij station Lelylaan, terwijl recent het getransformeerde Elseviergebouw werd opgeleverd (285 woningen). In Oost is deze zomer op Zeeburgereiland de eerste paal geslagen voor een complex van 364 woningen. Ondertussen vordert in Oost de bouw van Amstelhome aan de Joan Muyskenweg met 520 woningen en bouwt De Key 146 zelfstandige studentenwoningen aan de Pieter Vlamingstraat. Tenslotte is in Noord de eerste paal geslagen van het school- en woongebouw NieuwDok met 380 studentenwoningen. In Zuidoost is de transformatie van het Nispa-gebouw tot Blue Gray (348 studio's) in volle gang en worden deze zomer de laatste woningen van de tweede fase Spinoza Campus opgeleverd (plus 550 woningen).

Amsterdam heeft een onverzadigbare behoefte aan studentenhuisvesting. Traditioneel was de bouw en beheer van studentenhuisvesting het werkterrein van - al dan niet gespecialiseerde - woningcorporaties, maar sinds enkele jaren hebben commerciële partijen en beleggers ontdekt dat investeren in studentenhuisvesting zowel lucratief als risicoarm is. Zo werkt DUWO steeds meer samen met commerciële beleggers. Vorig jaar tekende de studentenhuisvester een overeenkomst met het Duitse International Campus (IC) voor de bouw van 2250 studentenwoningen, oftewel een investering van zo'n 150 miljoen euro. Het gaat om vijf complexen waarvan er vier in Amsterdam komen. De eerste twee zijn inmiddels in aanbouw, die bij station Lelylaan (590 woningen) en op het Zeeburgereiland (364 woningen). DUWO concentreert zich daarbij op goedkope huisvesting onder de 400 euro, waardoor ook studenten onder de 23 jaar huurtoeslag kunnen ontvangen. Dat geldt ook voor het complex dat DUWO in eigen beheer ontwikkelt aan de Jacques Veltmanlaan (oplevering eind 2016) en de Spinozacampus (financier Haerzathe).
DUWO startte in 2004 in Amsterdam, veelal in samenwerking met woningcorporatie Rochdale. Deze combinatie heeft sindsdien ruim 2500 studenteneenheden gerealiseerd. Een laatste vrucht van hun samenwerking is de oplevering van het herontwikkelde kantoorgebouw Elsevier begin deze zomer. Het kantoorgebouw is omgeturnd tot 245 studentenwoningen.

Commerciële ontwikkelaars voegen in het duurdere segment ook andere typen studentenwoningen toe, zoals gemeubileerde woningen, shortstay-woningen of complexen met tal van extra voorzieningen. Voorbeelden daarvan zijn Ravel Residence (Zuidas) en AmstelHome. The Student Hotel opent binnenkort in Amsterdam zijn tweede locatie in de Parooltoren/Trouwgebouw. Bij de start van het collegejaar staan er dan 573 volledig ingerichte kamers klaar voor studenten die tijdelijk naar Amsterdam komen.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS