Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: vorig jaar nauwelijks tijdelijke woningbouw in Flevoland

Image

In Flevoland is er vorig jaar slechts voor dertien tijdelijke woningen een vergunning afgegeven. Veel minder dan een jaar eerder; toen was nog  sprake van de bouw van 167 woningen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over vergunde tijdelijke woningen, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de provincie Noord-Holland werden in 2022 in totaal 347 tijdelijke woningen vergund; ook aanzienlijk minder dan een jaar eerder. Toen  werden er vergunningen verstrekt voor bijna zeshonderd tijdelijke woningen.
Landelijk zijn er vorig jaar bijna 3.300 tijdelijke woningen vergund, een stijging van 43 procent ten opzichte van 2021. In de afgelopen vier jaar is voor ruim 10.000 tijdelijke woningen een vergunning afgegeven. In de meeste gevallen gaat het om nieuwbouw. Tijdelijke woningen zijn woningen die voor een bepaalde tijd - vaak maximaal tien jaar - op een bepaalde locatie mogen worden gebouwd.

Ook meldt het CBS een wijziging voor wat betreft de doelgroep. Er wordt vaker gebouwd voor arbeidsmigranten, minder voor studenten. Ook is er vorig jaar vaker tijdelijke huisvesting gecreëerd voor de opvang van statushouders en vluchtelingen, waaronder oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.