Coalitie haalt 40 miljoen uit Vereveningsfonds voor opknapbeurt openbare ruimte

14.03.2016

Amsterdam investeert extra in het opknappen van de stad. Zo hebben D66, VVD en SP bekendgemaakt bij de tussentijdse 'hernieuwing' van het coalitieakkoord. Vooral in de buurten buiten de Ring (Zuidoost, Nieuw-West en Buitenveldert) en in Noord moet volgens de drie coalitiepartners een extra investering worden gedaan in het onderhoud van de openbare ruimte.
"Het motto van onze coalitie luidt niet voor niks: Amsterdam is van iedereen. We willen in die buurten de straten versneld opknappen en de openbare ruimte verbeteren", aldus SP-fractievoorzitter Daniel Peters. De operatie wordt eveneens aangegrepen om die buurten verder te verduurzamen. Zo wordt nieuwe led-straatverlichting geïnstalleerd. Om een start te maken met het benodigde groot onderhoud wordt veertig miljoen uit het Vereveningsfonds gehaald. "De stad ligt er niet goed genoeg bij. Daarom investeren we de komende jaren voor alle Amsterdammers in een schone, hele en daarmee veiligere omgeving”, aldus VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok. “Niet alleen maken we de stad mooier, maar Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen betaald werkervaring opdoen door aan het project deel te nemen.”
De coalitie kondigde verder aan dat nog dit jaar een aantal klassieke regels over bewoning wordt losgelaten om beter te kunnen voldoen aan nieuwe wensen tot samenwonen. Ook worden er ambitieuze afspraken met de Amsterdamse corporaties aangekondigd over het verduurzamen van de sociale woningvoorraad. De gemeente versoepelt de bouw- en welstandsregels om verduurzamen te vereenvoudigen. Ook komen er op korte termijn voorstellen om het behoud van voldoende goedkope huurwoningen op wijkniveau te waarborgen.

Trefwoorden