College Oost valt over muziekcentrum

05.10.10

College Oost valt over muziekcentrum

De coalitie van PvdA, GroenLinks en D66 in Oost is in de nacht van 4 oktober gestruikeld over de financiële problemen rond het nieuwe muziekmakerscentrum muzyQ op Oostpoort. De PvdA-bestuurders Fatima Elatik en Germaine Princen én de fractie besloten uit de coalitie te stappen. De bestuurders van GroenLinks en D66 blijven voorlopig aan, en hebben nieuwe coalitieonderhandelingen aangekondigd.

Volgens Het Parool werd een week eerder  bekend dat het stadsdeel niet maximaal een risico liep van negen miljoen euro, zoals de deelraad in 2005 was gegarandeerd, maar van rond de dertig miljoen euro.  Het muziekmakerscentrum MuzyQ viel onder de verantwoordelijkheid van Germaine Princen. Dat Fatima Elatik  in haar val werd meegesleurd kwam volgens Het Parool door "de onduidelijke manier waarop het huidige bestuur onder leiding van Elatik vragen van de deelraad over de kwestie in de afgelopen maanden had beantwoord." Na veel perikelen besloot de PvdA-fractie 's nachts na een lange schorsing  verrassend uit de coalitie te stappen.

Aankopen

De stadsdeelraad stemde donderdagavond 30 september nog in met het voorstel de aankoop van MuzyQ voor te bereiden. Alleen de VVD stemde tegen. Aankoop was nog de goedkoopste oplossing om een dreigend  financiële fiasco te beperken.  De kostprijs van het gebouw bedroeg € 26,2 miljoen. Met een volledige garantstelling maakten  stadsdeel en gemeente de financiering van de bouw van het Muziekmakerscentrum mogelijk gemaakt, met als doel te voorzien in een behoefte aan betaalbare en goedverzorgde oefenruimtes.

De exploitatie van het gebouw blijkt verliesgevend. De garantstelling betekent dat het stadsdeel Oost en de gemeente  samen twintig jaar lang maximaal € 1,5 miljoen per jaar moeten betalen. Dertig miljoen euro dus.  Met aankoop zou het  verlies kunnen worden beperkt tot 5 à 10 miljoen.

In het Muziekmakerscentrum zitten ruim zeventig geluiddichte oefenruimten en opnamestudio’s. Professionals en amateurs maken gebruik van het centrum.

Zie Het Parool: Coalitie Oost struikelt over muziekcentrum (5 oktober 2010)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS