Commerciële verhuurders bouwen niet voor middeninkomens

20.12.10

Commerciële verhuurders bouwen niet voor middeninkomens

Commerciële verhuurders springen niet in het gat tussen sociale huur en koop, nu woningcorporaties per januari 2011 nauwelijks meer woningen mogen toewijzen aan inkomens boven de 33.000 euro per jaar. Dit blijkt uit berichtgeving in de Volkskrant op maandag 20 december 2010.

De inkomensgrens komt voort uit nieuwe Europese richtlijnen. Brussel is zich met de Nederlandse woningmarkt gaan bemoeien, omdat commerciële ontwikkelaars, waaronder de  IVBN, klaagden over oneerlijke concurrentie van woningcorporaties. Die zouden zich dankzij impliciete staatssteun een voordelige uitgangspositie hebben verworven in de koopsector en vrije huursector. 

De nieuwe regeling lijkt enkel maar verliezers te hebben. Door de nieuwe Brusselse regels mogen corporaties nauwelijks nog woningen toewijzen aan (lage) middeninkomens. Die dreigen nu in een gat te vallen: koopwoningen zijn in de Randstad voor hen te duur, en middeldure huurwoningen zijn er weinig.

De commerciële ontwikkelaars gaan die ook niet bouwen. IVBN-directeur Frank van Blokland zegt in de Volkskrant dat hij het 'niet fair' vindt om nu aan de commerciële verhuurders te vragen waar de huurhuizen voor modale inkomens blijven. Van Blokland: 'We moeten eerst huizen verkopen om genoeg rendement te realiseren.' 

De vereniging van particuliere verhuurders Vastgoed Belang en Parasius.nl, een grote aanbodsite van particuliere huurwoningen, waarschuwen zelfs dat de huurprijzen op de particuliere markt verder zullen stijgen door de toenemende vraag in het huurprijssegment tussen de 650 en 1000 euro.

'Niet verrassend'

Aedes vindt de berichtgeving in de Volkskrant 'niet verrassend'. Volgens de branchevereniging is de huurmarkt tussen 650 en 1000 euro voor commerciële verhuurders niet interessant omdat er onvoldoende rendement kan worden behaald. Commerciële verhuurders bieden in die gebieden maar weinig woningen voor minder dan 1000 euro per maand aan. Bovendien hebben ze het afgelopen decennium veel huurwoningen in deze prijsklasse verkocht.
Aedes wil dat de toewijzingsgrens in probleemregio’s zoals de Randstad en Noord-Brabant wordt verhoogd om te voorkomen dat Jan Modaal tussen wal en schip raakt. Minister Donner reageert tot dusver afwerend. Corporaties mogen 10 procent aan huishoudens met hogere inkomens toewijzen. Dat is volgens hem 'met enig schuiven' wel voldoende.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.05 Geactualiseerd op: 07.05.21

In Muiderberg liggen de eerste buizen van een duurzaam, betaalbaar en collectief warmtenet in de grond. Het nabijgelegen IJmeer wordt ingezet als warmtebron. De bewoners zijn straks goedkoper uit dan met aardgas. Althans, als de rekensommen kloppen en de voorfinanciering rondkomt.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 06.05

Deze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Aan het woord komen onder andere een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een deelvervoer gebruiker. De trend is duidelijk: nieuwe wijken worden autoluw. Hoeveel waarde kun je wel niet toevoegen aan...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.05

Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 20.04
In de media verschenen eind maart berichten dat Amsterdam een gedeeltelijke bouwstop zou afkondigen voor 2021. De betrokken wethouders in Amsterdam stellen dat hier geen sprake van is. Wel worden een aantal nieuwe ontwikkelingen uitgesteld, tot verdriet van de betrokken ontwikkelaars. Hoe zit...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 19.04

Fotograaf Iwan Baan legde de ontwerpen van architect-stedenbouwer Willem Marinus Dudok (1884-1974) op een ongebruikelijke manier vast. In plaats van statische foto’s van de architectuur toont de fotograaf in het boek ‘Dudok door Iwan Baan’ de ontwerpen van de architect in een bredere context.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.04

Amsterdam is een prachtige stad. En dat moet zo blijven. Maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) komt in de Omgevingsvisie 2050 niet met een geruststellend antwoord als het gaat om mobiliteit, bedrijvigheid en woningbouw voor alle inkomens en alle leeftijden, meent de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.04

Er verandert de komende jaren meer aan het huurbeleid dan de afgelopen jaren, mede omdat een aantal Kamermoties in wetgeving is omgezet. Een overzicht van de wijzigingen in 2021 en 2022.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 25.03
Wat een veelbelovende titel, De Wereld van de Stad! En ook nog een stevige ondertitel: Theorie, Praktijk, Toekomst. Je verwacht een kloek boekwerk dat daar invulling aan geeft, maar niets is minder waar. In 180 bladzijden vindt de lezer elf bijdragen van even zo vele auteurs.
Fred van der Molen
Achtergrondartikel 15.03

Een aanzwellend koor roept dat de landelijke woningproductie naar minimaal 100.000 woningen per jaar moet om het woningtekort op termijn tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Gaat dat ook gebeuren? Vorig jaar werden er iets minder dan 70.000 opgeleverd. Iedereen kijkt naar Den Haag. Een...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03

Als opvolger van de Structuurvisie 2040 heeft Amsterdam nu de Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. De ondertitel: Een menselijke metropool. Tot 3 maart kon iedereen daar zijn/haar mening over geven.

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 18.03.21

Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 31.03.21

Opnieuw liggen de zesduizend volkstuinders in Amsterdam overhoop met gemeentelijke plannenmakers, die opnieuw grotere toegankelijkheid en nu ook meer huur eisen. De gemeente verzekert dat de volkstuinen blijven bestaan. Maar de tuinders zien hun hobby, gemeenschap én natuurgebied bedreigd.

Pieter Lesage

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.