Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis leidt tot leegstand in studentenflats

Image

De coronacrisis leidt tot leegstand in de studentenhuisvesting. Kamerverhuursite Kamernet.nl meldt een flinke toename van het aantal beschikbare kamers sinds het begin van de coronacrisis. Bij studentenhuisvesters DUWO en De Key hebben vooral veel buitenlandse studenten hun woning opgezegd.

Vincent van der Horst van De Key: "Dan hebben we het bij ons over enkele honderden studenten. In overleg met de onderwijsinstellingen hebben we huurcontracten van internationale studenten die vertrokken ook eerder stopgezet."
Ook bij DUWO zijn veel opzeggingen van buitenlandse studenten geweest, meldt Gijsbert Mul. "Nederlandse studenten trekken wellicht wel tijdelijk bij hun ouders in, maar zullen hun kamer niet zo snel opzeggen, daarvoor is er teveel schaarste. Ik verwacht wel dat er huurschulden zullen komen. Studenten hebben geen bijbanen meer en komen in geldnood. En wellicht loopt hun beurs af of zijn hun ouders werkloos geworden."

Ook bij DUWO zijn vele internationale studenten vertrokken. DUWO huisvestte zo'n 7.500 internationale studenten, waarvan 2.500 in Amsterdam. "Er zijn geen duizenden opzeggingen, maar het beeld is nog niet helemaal compleet. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel 'noorderzonners' erbij zitten. Vooral exchange studenten die hier voor een of twee semesters zijn, zijn vertrokken. Een deel is letterlijk teruggehaald door het land of instituut. Meerjarige masterstudenten en promovendi maken een andere afweging. In principe bieden we hen een landingsplaats in Nederland voor het eerste jaar. Afgesproken is dat we die contracten verlengen."
Het financiële risico van deze woningen ligt bij de onderwijsinstellingen die ze hebben afgenomen. De Key en DUWO onderzoeken met de instellingen de mogelijkheden van kortdurende verhuur. Mul: "We doen daar inmiddels de eerste ervaringen mee op via het platform ROOM. Maar de grote vraag wordt natuurlijk hoe groot de buitenlandse instroom bij de onderwijsinstellingen gaat worden in september".
De afgelopen jaren nam het aantal internationale studenten enorm toe. In 2019 stonden bijna 13.000 buitenlandse studenten ingeschreven bij een Amsterdamse universiteit of hogeschool.