Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis voorbij op vrije sectorhuurmarkt Amsterdam 

Image

Op de vrije sectorhuurmarkt in Amsterdam is de coronacrisis voorbij, zo blijkt uit de jongste analyse van NVM en VGM NL naar de dynamiek in de huurmarkt. De gemiddelde prijs ligt nog onder het niveau van eind 2019, maar de verwachting is dat snel een hoger prijsniveau wordt bereikt.

In 2020, het eerste jaar van de pandemie, daalde door afwezigheid van expats de gemiddelde prijs naar 19,05 euro per m2, de laagste prijs in jaren. Vanaf het eerste kwartaal van 2021 is een geleidelijke stijging ingezet van 19,21 euro per m2 in het eerste kwartaal naar bijna twintig euro in het vierde kwartaal. 

Binnen de stad varieert de huurprijs sterk. Afgelopen kwartaal waren de duurste huurwoningen te vinden in de Van Galenbuurt (32,16 m2) en in de Schinkelbuurt (29,65 m2).  Ook in veel andere wijken liggen de prijzen boven twintig euro per m2. In het laatste kwartaal van 2021 waren huurders het goedkoopst uit in de Middelveldsche Akerpolder, De Punt en Nellestein met prijzen onder de 12 euro per m2. In Osdorp-Midden en Bijlmer-Centrum lagen de prijzen daar net boven. 

In de helft van de Amsterdamse wijken registreerden NVM en VGM NL prijsdalingen. Zo daalde in de binnenstad ( Burgwallen-Oude Zijde) de gemiddelde prijs met een kwart naar 18,19 euro per m2.