Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel van Bijlmer wordt beschermd stadsgezicht

Image

Het zogeheten 'Bijlmermuseum' wordt een gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Het gaat om het gebied tussen de Bijlmerdreef, de Groesbeekdreef, de ’s Gravendijkdreef en Karspeldreef. In dit gebied is nog een karakteristiek deel van het stedenbouwkundig plan voor de Bijlmer aanwezig, zoals zes hoogbouwflats, de hoge metrobaan, de onderliggende groen- en waterstructuur en de oorspronkelijke fiets- en voetgangersbruggen. Het gaat om de flats Gooioord, Groeneveen, Grubbehoeve, Kikkestein, Kleiburg en Kruitberg.

De status beschermd stadsgezicht wordt vastgelegd in een nieuw bestemmingsplan. Dat heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter. Er
worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, met uitzondering van nieuwe gemengde functies in de plint. In het huidige bestemmingsplan is dat al op een aantal plekken mogelijk, in het bestemmingsplan Bijlmermuseum wordt dat in gehele plint mogelijk tot maximaal 30 procent van het totaal. De functiemenging draagt bij aan de levendigheid, veiligheid en sociale controle in de buurt.
Er was nog enige onrust of de aanwijzing tot beschermd stadsgezicht kon leiden tot hogere huren. Dat is niet het geval. Een monumententoeslag (extra WWS-punten) is alleen mogelijk bij Rijksmonumenten.
Het besluit over het nieuwe bestemmingsplan staat voor 29 mei op de Raadsagenda.