Woningbouwhausse al weer voorbij?

“De bouwstagnatie lijkt lang geleden,” begon NUL20 een jaar geleden. De woningproductie steeg in 2006 naar recordhoogtes. Een jaar later lijkt de malaise ineens helemaal niet meer zo ver weg en vragen we ons af of we al weer over de top zijn. Er worden veel woningen opgeleverd, maar minder in aanbouw genomen.

Woningproduktie

De woningproductie in Amsterdam valt terug, na de stijgende lijn van 2004 tot en met 2006. In die jaren naam het aantal in aanbouw genomen woningen toe tot achtereenvolgens 4.940, 5.585 en 6.494 stuks. Op de traditionele bijeenkomst van bouwend Amsterdam op 13 december in de Zuiderkerk maakte woningbouwregisseur Bob van der Zande bekend dat er tot dat moment 4045 woningen in aanbouw waren genomen. In de laatste twee weken van 2007 kwamen daar nog 300 woningen bij zodat het eindcijfer van 4386 er ineens veel minder alarmerend uitziet dan halverwege dit jaar. Maar wat was het soms worstelen voordat de eerste palen de grond in konden.

Was aan het begin van het decennium de ingezakte vraag de oorzaak van de stagnatie, op de huidige gespannen markt wijzen ontwikkelaars vooral op kieskeurige en prijzige aannemers. Die zeggen op hun beurt weer te kampen met prijsstijgingen van bouwmateriaal en duur en schaars personeel. Een ronduit slechte situatie, zei Van der Zande in een toelichting in de Zuiderkerk. Maar er is volgens hem een klein lichtpuntje: het helpt als ontwikkelaars nog eens extra worden gepord; daardoor is de productie in de laatste maanden van het jaar aangetrokken. “Onze conclusie is nu ook dat het gevoel van urgentie wat wegebt. We gaan dus weer wat harder duwen,” zei Van der Zande afgelopen zomer in NUL20, toen bleek dat de halfjaarproductie was blijven steken op 1600 woningen.

Ondanks de stevige terugval zijn we met ruim vierduizend woningen nog niet op het laagtepunt van begin deze eeuw, toen de nieuwbouw rond de tweeduizend stuks schommelde. Maar vorig jaar waren het er nog 6494. De ambitie van het college om de bouw van twintigduizend woningen te starten, komt in gevaar als deze trend zich doorzet.

Opleveringen

Het aantal opleveringen van afgelopen jaar valt niet tegen: 5644, ruim honderd meer dan in 2006. Zeeburg is zijn leidende positie in het nieuwbouwklassement kwijtgeraakt. Werden daar in 2006 nog 2100 woningen opgeleverd, de meeste uiteraard op IJburg, vorig jaar waren dat er 845. De belangrijkste stadsdelen voor nieuwbouw zijn Zuidoost met 1215 stuks en Oost/Watergraafsmeer met 1019. Ze hebben hun koppositie voornamelijk te danken aan Rochdale, de winnaar van NUL20 Gouden Baksteen (zie ook de Barometer). Die corporatie realiseerde zijn monsterproductie met name in Zuidoost waar Rochdale 575 nieuwe woningen opleverde. In Oost/Watergraafsmeer bouwde Rochdale ook nog een fors aantal studentenwoningen. Op het Science Park verrezen dit jaar ruim vijfhonderd studentenwoningen onder de vlag van DUWO Pro Student, een samenwerkingsverband van studentenhuisvester DUWO, AWV en – inderdaad - Rochale.

Zelfs in stadsdeel Centrum zijn in 2007 veel nieuwe woningen opgeleverd – 737 stuks - dankzij de bouwactiviteiten langs het IJ. De meeste (446) daarvan staan op het Westerdokseiland.

Als we kijken naar prijs en eigendom, dan kwamen er vorig jaar 2051 sociale huurwoningen bij. Dat is 36 procent van het totaal. De opleveringen in de sociale koop- en middeldure huursector waren beperkt: respectievelijk 21 en 43 stuks. De middeldure koopsector was goed voor 24 procent van de opleveringen (1328 woningen). In de vrije sector werden 530 huurwoningen (9 procent van het totaal) en 1671 koopwoningen (30 procent) voltooid.

Overigens gaat het bij deze cijfers niet alleen om pure nieuwbouw; ook grondige renovatie en herstemmingen van bijvoorbeeld school tot woningen worden meegerekend. Daarnaast worden ook flink wat woningen door sloop of samenvoeging aan de voorraad onttrokken.

Woningproduktie

Een forse bouwproductie is niet synoniem met een forse woningtoename. Neem 2006. Toen werden er 4038 woningen opgeleverd, maar ook 2386 gesloopt. Bovendien werden er veel woningen ontruimd vanwege renovatie. Netto kwamen er daardoor slechts 578  woningen bij.
In de grafiek zijn ook andere mutaties, zoals functiewijziging, verwerkt.
Bron: GVI/O+S, kerncijfers 2007

 

Johan van der Tol

De oplevercijfers uit dit artikel zijn afkomstig uit het basisbestand woningbouwlocaties van het OGA. Het aantal opleveringen zal iets afwijken van het uiteindelijke officiële cijfer van het Vastgoedregister Amsterdam. Het verschil is onder meer het gevolg van het tijdstip van verwerking. Het officiële opleveringscijfer komt traditiegetrouw iets lager uit.

Zie ook:
Rochdale wint Gouden Baksteen 2007
Rochdale bouwkampioen van 2007

 


Woningbouwhausse al weer voorbij?

“De bouwstagnatie lijkt lang geleden,” begon NUL20 een jaar geleden. De woningproductie steeg in 2006 naar recordhoogtes. Een jaar later lijkt de malaise ineens helemaal niet meer zo ver weg en vragen we ons af of we al weer over de top zijn. Er worden veel woningen opgeleverd, maar minder in aanbouw genomen.

Woningproduktie