Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Koop je eigen Grubbehoeve
Grubbehoeve is een van de mooist gelegen hoogbouwflats van de Bijlmermeer. Dat vinden tenminste de initiatiefnemers van het plan Koop Je Eigen Grubbehoeve (KJEG), Henno Eggenkamp en Bernadette de Wit. Zij willen met de Vereniging KJEG negentig huurappartementen aankopen van eigenaar Nieuw Amsterdam/Patrimonium. Zo kunnen ze als toekomstige eigenaren meebepalen hoe het gebouw en hun eigen appartement worden gerenoveerd en verbouwd. Van de 320 woningen van Grubbehoeve worden er zestig gesloopt en 170 door Patrimonium gerenoveerd. Die worden aan de zittende huurders verkocht. De huidige huurder kan ook blijven huren, maar op termijn eindigt Grubbehoeve als volledige koopflat.

Kansen

Nieuw Amsterdam/Patrimonium wil met KJEG in zee gaan als de vereniging op 1 juli 2002 met zestig potentiële kopers op de proppen komt. Volgens voorzitter Eggenkamp hebben zich bij de vereniging al honderd kandidaten aangemeld. In de periode tot 1 juli moet worden beoordeeld of de kandidaatkopers ook werkelijk een woning willen en kunnen kopen. Eggenkamp verwacht eerder teveel dan te weinig serieuze kopers aan te trekken: "Misschien kunnen we nog wel meer woningen erbij krijgen". Bij overinschrijving geldt een toewijzingsreglement, waarbij Bijlmerbewoners voorrang hebben.

Strategie

De Vereniging heeft met eigenaar/beheerder Nieuw Amsterdam/Patrimonium overeenstemming bereikt over deze collectieve verkoop. De appartementen worden voor de kostprijs verkocht, waardoor de prijzen voor Amsterdamse begrippen zeer laag zijn: van 84.000 tot 113.000 euro inclusief de verplichte renovatiekosten. Maar daarna geldt wel een anti-speculatiebeding. "We willen bewoners die voor langere tijd hun plek in Grubbehoeve zoeken". Half mei start de toewijzing van de woningen.

 

De lift

Het idee is fantastisch, maar nu moet het nog verkocht. Stap met de cruciale beslisser in de lift waardoor die minstens een halve minuut is verplicht te luisteren naar Het Plan. Nul20 roept iedereen met creatieve ideeën of initiatieven op het gebied van woonbeleid of huisvesting zich op te melden bij onze eigen liftboy.

What’s your elevator pitch? Mail naar delift@nul20.nl.