Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsregio Amsterdam

  • Ruim een jaar geleden veranderde in de WoningNet-regio Amsterdam het systeem om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. De slaagkans van woningzoekenden wordt niet meer bepaald door enkel de inschrijfduur maar door het aantal verzamelde punten. De bevindingen na ruim een jaar? Veel meer mensen zoeken actief op WoningNet én de meeste verzoeken voor situatiepunten worden afgewezen. Het is nog onduidelijk in welke mate jongeren met een tijdelijk contract profiteren van de startpunten.
    Nieuwsartikel

  • Sinds medio januari heeft de gemeente Ouder-Amstel een nieuwe wethouder voor ruimtelijke ordening, bouwen en wonen: Victor Frequin. Hij is VVD-partijgenoot Barbara de Reijke opgevolgd die burgemeester is geworden in Blaricum. Frequin was sinds 2010 gemeenteraadslid in Amstelveen. Frequin krijgt geen rustige portefeuille. Het bescheiden Ouder-Amstel gaat namelijk de komende jaren verdubbelen qua inwoneraantal door de geplande woningbouw in onder andere De Nieuwe Kern en Werkstad OverAmstel,… meer
    Nieuwsartikel

  • Op 16 januari 2023 verandert het zoeken naar een sociale huurwoning in de WoningNet-regio Amsterdam. De slaagkans wordt dan nog maar gedeeltelijk bepaald door de inschrijfduur. Het nieuwe systeem werkt met punten. In het nieuwe systeem spelen ook de persoonlijke situatie en actief zoekgedrag een rol.
    Achtergrondartikel

  • Op het WoningNet-kantoor in Weesp wordt de laatste hand gelegd aan de meest fundamentele wijziging sinds de oprichting. De slaagkans van woningzoekenden wordt straks niet meer bepaald door enkel de inschrijfduur maar door het aantal verzamelde punten. De softwareontwikkeling is in de laatste testfase, de uitbreiding van het klantcontactcenter in volle gang. We spreken met directeur Maarten Pel aan de vooravond van de 'big bang'.
    Achtergrondartikel

  • Er staat de Metropoolregio Amsterdam nog een enorme groei te wachten de komende jaren: tussen nu en 2040 worden er maar liefst 250.000 woningen bijgebouwd en ook komen er zo’n 230.000 arbeidsplekken bij. Die nieuwe stedelijke gebieden moeten natuurlijk wel goed bereikbaar worden en dat vraagt om een verbetering van het mobiliteitsnetwerk. Maar wat is er precies nodig? En hoe zorgen we ervoor dat dat netwerk straks voor iedereen toegankelijk wordt? Dat zocht Bouw Woon Leef uit in deze… meer
    Video

  • Woningcorporatie Eigen Haard heeft de grond voor de nieuwe woonwijk Zaandriehoek in Wormer verkocht aan de projectontwikkelingstak van VolkerWessels. In de landhoek in een bocht van de Zaan komen circa 220 koop- en huurwoningen in het sociale, midden- en hogere segment en een commerciële ruimte. Projectontwikkelaars Kondor Wessels Vastgoed en KondorWessels Projecten tekenden in de week voor kerst de koopovereenkomst met Eigen Haard. Deze partijen gaan samen met Dreef Beheer het gebied… meer
    Nieuwsartikel

  • Dankzij 2,3 miljoen euro subsidie van de gemeente Amsterdam kunnen corporaties komend jaar een kleine 20.000 zonnepanelen plaatsen die anders niet rendabel waren of pas later aan de beurt zouden zijn. Waarom gaat het niet nog sneller? Bij Ymere merken ze: huurders zijn niet altijd even happig.
    Achtergrondartikel

  • Vera Luijendijk legt per 1 februari 2022 haar portefeuilles als bestuurder van Eigen Haard neer. Luijendijk startte september vorig jaar bij de corporatie als opvolger van Mieke van den Berg.
    Nieuwsartikel

  • De gemiddelde prijs van een appartement is in Groot-Amsterdam gestegen naar boven de zevenduizend euro de vierkante meter, zo blijkt uit de jongste marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Een jaar geleden lag de prijs nog zo'n duizend euro lager. Een appartement kost in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 499.000 euro; ruim vijftien procent meer dan een jaar geleden.
    Nieuwsartikel

  • Hoe kan je meer ouderen helpen of verleiden om hun grote woning in te wisselen voor een meer geschikte gelijkvloerse woning en zo meer jonge gezinnen aan een grotere woning helpen? Met dit vraagstuk houden vele gemeenten en corporaties zich al jaren bezig. In Zaanstreek-Waterland breken zij nu onderling schotten af om meer doorstroming op gang te brengen.
    Achtergrondartikel

  • De bouw van het houten woongebouw M’DAM in Monnickendam is gestart. Op 6 april werden de eerste vier geprefabriceerde woningen vanuit de fabriek in Enschede naar de bouwlocatie gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan op de juiste plek zijn gezet. De komende weken worden alle in totaal 62 appartementen aangevoerd en samengesteld tot het grootste massief houten woongebouw van Nederland. De appartementen worden kant-en-klaar gebouwd in een fabriek van De Groot Vroomshoop, inclusief… meer
    Nieuwsartikel

  • Als opvolger van de Structuurvisie 2040 heeft Amsterdam nu de Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. De ondertitel: Een menselijke metropool. Tot 3 maart kon iedereen daar zijn/haar mening over geven.
    Achtergrondartikel

  • De gemeente Amsterdam, Vattenfall, Eneco en de provincie Noord-Holland gaan gezamenlijk een opsporingsvergunning voor geothermie aanvragen. Met de aanvraag bij Economische Zaken willen de vier partijen ervoor zorgen dat de ontwikkeling van aardwarmte in de regio op een voortvarende en tegelijk ook veilige, duurzame en betaalbare wijze plaatsvindt.
    Nieuwsartikel

  • De door Timpaan te bouwen koopwoningen op het voormalige VVA-terrein in Aalsmeer zijn allemaal toegewezen aan inwoners van de gemeente Aalsmeer. Er hadden zich zevenhonderd gegadigden ingeschreven; een kleine driehonderd aanmeldingen waren afkomstig uit Aalsmeer zelf. Voor de eigen inwoners gold een voorrangsregeling.
    Nieuwsartikel

  • Houtbouw is in opkomst, maar beperkt zich tot dusver tot woningen in het hoge marktsegment. In Monnickendam verrijst nu een houten woongebouw met 20 sociale huurappartementen, 21 sociale koopappartementen en 21 duurdere koopappartementen. De koopwoningen zijn verkocht aan inwoners van Monnickendam en de gemeente Waterland. De verwachte bouw van M'DAM duurt slechts vijf maanden. De sociale huurappartementen worden vanaf de zomer van 2021 door Wooncompagnie worden aangeboden.
    Nieuwsartikel

  • Woningbouw in de wijde omgeving van luchthaven Schiphol komt in de knel door aanpassing van de rekenregels voor geluidsbelasting. Zo schrijft gedeputeerde Jeroen Olthof in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken. Luchtvaartlawaai gaat zo zwaar meetellen dat de facto de hele regio op slot gaat.
    Nieuwsartikel

  • Stedin gaat in samenwerking met woningbouwcorporatie Eigen Haard en de gemeente Uithoorn een woonblok van veertien woningen tijdelijk gereed maken voor verwarming op waterstof. Met dit project moet ervaring worden opgedaan met de ombouw van aardgas naar waterstof voor het verwarmen van woningen.
    Nieuwsartikel

  • De bouw van project “de Staart” aan de Knollendammerstraat in Wormer is gestart. Woningbouwcorporatie Parteon realiseert daar 44 energiezuinige sociale huurwoningen. Het gaat om zogeheten NOM-woningen (Nul op de Meter) van ongeveer 80 m2 met drie slaapkamers. De platte daken worden volledig voorzien van zonnepanelen. Met de energie die deze panelen opwekken kan in principe het volledige energiegebruik in de woningen gecompenseerd worden. Daarnaast krijgen de woningen geen gasaansluiting en zijn… meer
    Nieuwsartikel

  • De roep om groengebieden aan te wijzen om die broodnodige nieuwe woonwijken in de Metropoolregio Amsterdam komt regelmatig terug. De VVD organiseerde in Landsmeer een bijeenkomst over dit thema. Met sprekers als Tjeerd Dijkstra en Bas Kok gingen die het schaalniveau van het kleine Landsmeer al snel ver te buiten. Dijkstra ziet mogelijkheden voor 10.000 woningen in het Landsmeerderveld, Kok wil het gehucht Het Schouw uitbouwen tot een stadje. VVD gedeputeerde Cees Loggen stopte al dit out-of-the… meer
    Achtergrondartikel

  • In Amsterdam is vaak niet te achterhalen wie de echte koper is van onroerend goed. En waar het geld vandaan komt. Zo concluderen Pieter Tops (hoogleraar bestuurskunde) en Jan Tromp (onderzoeksjournalist) in een in opdracht van de gemeente uitgevoerde verkenning van de Amsterdamse drugswereld. In de strijd tegen het witwassen van crimineel geld zouden vastgoedtransacties afhankelijk moeten worden van instemming van de lokale overheid.
    Nieuwsartikel

  • De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer willen meer regie op de vestiging van datacenters en hebben om die reden een voorbereidingsbesluit genomen om, in afwachting van regionaal beleid, de vestiging van nieuwe datacenters stop te zetten. Restwarmte van datacenters moet bovendien groener en beter benut worden voor het verwarmen van woningen en kantoren.
    Nieuwsartikel

  • In Amsterdam zijn het afgelopen kwartaal de huizenprijzen ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar met vier procent gedaald, dat blijkt uit de jongste marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. De daling is het grootst bij appartementen. Afgelopen kwartaal werd een appartement in vergelijking met de laatste drie maanden van vorig jaar bijna 6 procent goedkoper. Wel blijft de prijs per vierkante meter nagenoeg onveranderd. Er worden volgens de makelaarsvereniging meer… meer
    Nieuwsartikel

  • Meer dan een derde van de bewoners in Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en Amstelland-Meerlanden (37 procent) vindt woonruimteverdeling op basis van inschrijfduur geen eerlijke manier van verdelen, zo blijkt uit een enquête van OIS in opdracht van 15 gemeenten en woningcorporaties. In de gemeente Haarlemmermeer vindt zelfs bijna de helft van de geënquêteerden dat geen goede manier. Dat tegenover staat dat 21 procent toepassing van de inschrijfduur wel eerlijk vindt.
    Nieuwsartikel

  • Beterburen, een organisatie die bemiddelt bij burenconflicten, wordt ook actief in Edam-Volendam. Daartoe heeft de organisatie een overeenkomst gesloten met de lokale woningcorporaties - De Vooruitgang en Wooncompagnie - de gemeente en de politie. Stichting Beterburen heeft al tien lokale bemiddelaars opgeleid. Deze mensen zijn getraind om te bemiddelen bij kleine en grote conflicten tussen buren. Ze hebben daarvoor een driedaagse opleiding gevolgd.
    Nieuwsartikel

  • Het systeem voor de woonruimteverdeling in de regio Amsterdam gaat op de schop. Althans daar koersen de betrokken vijftien gemeenten en woningcorporaties op aan. De herziening moet leiden tot betere kansen voor starters en spoedzoekers. Eef Meijerman schetst in deze op persoonlijke titel geschreven bijdrage zijn alternatief: een marktplaats waarop woningen per opbod worden geveild.
    Column