Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
In Memoriam
NUL20-journalist Janna van Veen

Met verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Janna van Veen op 7 juni 2023. Ze overleed na een kort ziekbed en is 64 jaar geworden.

Image

Janna was vanaf de start in 2002 een gewaardeerd journalist en redactielid van NUL20 - tijdschrift en platform voor Bouwen en Wonen in de regio Amsterdam.

Janna had er al een lange journalistieke loopbaan opzitten voordat ze voor NUL20 ging schrijven. Jarenlang als freelancer, maar ook een aanzienlijke periode in vaste dienst bij Weekmedia, de nieuwsbladengroep van de Perscombinatie. 

Het begon allemaal in Zeeland, waar ze haar eerste artikelen vanaf 1980 publiceerde in de Zeeuwse Courant. Daar kwamen in de jaren daarna ook andere opdrachtgevers bij zoals Algemeen Dagblad, Vrije Volk, de VARA en NOS-radio.

In 1986 kwam ze in vaste dienst bij Weekmedia, een aantal jaar als adjunct-redactiechef, later op eigen verzoek weer als verslaggever. 

Begin 1998 nam ze ontslag om toch weer freelancer te worden. Ze nam er wel een parttime baan bij op de bibliotheekafdeling van de Universiteit van Amsterdam. 

Bij de oprichting van NUL20 begin 2002 ontmoette ik Janna. Toen ik haar had gesproken en wat artikelen van haar had gelezen, dacht ik gelijk: die moet ik hebben. Dat bleek ook zo. Vanaf het eerste nummer van NUL20 werkte ik met haar samen. Ik kon haar voor veel onderwerpen inzetten, als het maar niet te veel alleen over 'cijfertjes' ging. Gaandeweg vroeg ik haar vooral voor maatschappelijke onderwerpen en reportages. Daar lag haar engagement. Ze kon uitstekend met mensen overweg en sprak de taal van de gewone Amsterdammer. Ze was begaan met onrecht en kritisch op bestuurders, maar ook iemand van de checks and balances. Ze kreeg in 1998 van de Nederlandse Nieuwsblad Pers een eervolle vermelding voor een reportage over drugsproblemen in de Bijlmer.

Janna laat een leegte bij de redactie achter. We zijn steeds meer een online collectief geworden dat mailt en appt, maar op de redactieborrels en het jaarlijkse etentje was zij een bindend element. Met - als er te lang gediscussieerd werd - steevast de vraag: wordt het geen tijd voor een bitterbal?

Ik denk dat ze voor elk nummer van NUL20, eerst zes keer per jaar, later vier, minstens één artikel heeft geschreven. Van uitstekend niveau en ook altijd op tijd: niet vanzelfsprekend in journalistenland. Voor ons julinummer stonden nog twee artikelen van haar ingepland. 

Die heeft ze niet meer kunnen afronden. Maar ook daarvoor meldde ze zich tijdig af, vanuit een ziekbed op de IC. Achteraf in een veel slechtere toestand dan ik me toen realiseerde. Ik appte nog een keer: ben je alweer thuis?

Niet dus. Ze komt niet meer thuis. 

Janna, we zullen je enorm missen.

Namens de redactie van NUL20,

Fred van der Molen

Hoofdredacteur

Fred van der Molen
Thema