Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Vertraging dreigt voor transformatie noordelijke IJ-oever
    In de afgelopen vijftien jaar zijn delen van de noordelijke IJ-oever ingrijpend veranderd. Bedrijfsloodsen en braakliggende landjes maakten er plaats voor woningen en hippe horecazaken. Terwijl gemeenten en ontwikkelaars nog volop nieuwe overeenkomsten sluiten, zorgen afhakende kopers en beleggers voor twijfels over de realisatie daarvan. Corporaties springen gedeeltelijk in het gat dat pensioenbeleggers achterlaten. Maar hoe lang is hun polsstok?
  • In voorbereiding: 35 projecten, 3.700 woningen van 7 corporaties
    De NH Bouwstroom komt op gang. De deelnemende corporaties werken aan duizenden betaalbare, duurzame, modulaire en conceptuele woningen. Het leidt aantoonbaar tot versnelling en lokt innovaties uit bij ontwerpers en bouwers, aldus Cees Tip (Intermaris) en Harry Platte (Parteon).
  • Interview Rob Haans: 1.300 woningen per jaar is haalbaar
    Woningcorporatie de Alliantie produceert gemiddeld duizend nieuwbouwwoningen per jaar en directeur-bestuurder Rob Haans denkt de productie zelfs te kunnen opvoeren naar 1.300. Hij is niet somber over de marktontwikkelingen.“Het gaat erom creatief te zijn. Bij ons zal altijd sprake moeten zijn van bouwgrond tegen een aangepaste prijs.”
  • Wooncollectief ontwikkelt groot complex met bijna honderd woningen
    Veel bouwplannen van wooncoöperaties halen de finish niet. Dat dreigt bijvoorbeeld ook voor het initiatief De Nieuwe Meent in Amsterdam-Oost, dat ondanks de bijdrage van het Amsterdam Leenfonds een onoverbrugbaar gat in de financiering zag ontstaan. Dat roept de vraag op: waarom lukt het wel met wooncoöperatie Eureka? Of is Han de Jong, initiatiefnemer van het eerste uur, een onverbeterlijke optimist?

Tweede verdieping

  • Utrechtse woningcorporaties doen niet moeilijk over deze vorm van woningdelen
    Een kamer huren bij een - vaak alleenstaande - vrouw was decennia doodgewoon in studentensteden. Het raakte uit de mode, mede door de komst van studentenflats. Toch biedt deze vorm van woningdelen kansen in tijden van woningnood. Als huisvesting voor jongeren, met als bonus extra inkomsten en wat gezelligheid voor de ‘host’. De hospita is bezig met een comeback, maar het gaat nog niet altijd even soepel in het Amsterdamse.
  • Bijna de helft van de ouderen verhuist binnen eigen stadsdeel
    De Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting geeft prioriteit aan de huisvesting van ouderen. De gemeente wil hen niet alleen aan een passende woning helpen, maar ook doorstroming op gang brengen, zodat bijvoorbeeld gezinnen daarvan profiteren. Maar wat is de praktijk? Onderzoekers Eric Kurpershoek en Steven Kromhout doken in de verhuisdata.

Kort bestek

  • Uniforme aanpak moet ergernis en overlast verder terugdringen
    De gemeente Amsterdam en corporaties hebben afgesproken met een gezamenlijke aanpak te komen voor schimmelwoningen. Die moet leiden tot een uniforme aanpak na een melding. En minder ergernis en overlast.
  • Wet goed verhuurderschap ging 1 juli in. En nu?
    Vanaf 1 juli is er de Wet goed verhuurderschap. Gaat dat veel helpen om malafide verhuurders aan te pakken? Dat moet nog blijken. De reikwijdte hangt ook af van de Wet betaalbare huur, die nog door beide Kamers moet. Pas dan kan de gemeente ook zonder vergunningstelsel op de huurprijs gaan handhaven.
  • Interview: ‘rolstoelarchitect’ Ed. Bijman, architect-in-residence bij Arcam
    Je kunt heel goed mooie gebouwen maken en tegelijkertijd aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking denken, stelt architect Ed. Bijman. Hij pleit voor professionele ‘adviseurs toegankelijkheid’ die vanaf het allereerste moment met opdrachtgevers en architecten meedenken.
  • Jaarcijfers Amsterdamse corporaties in 2022 markeren trendbreuk
    Een jaar geleden kon de Amsterdamse corporatiesector een keerpunt melden: een toename van de sociale voorraad na vele jaren van afname. Die ontwikkeling zet door in 2022. Vorig jaar kwamen er netto 890 sociale en 830 middeldure huurwoningen bij. En ook veel meer woningzoekenden kregen een sociale huurwoning. 
  • Bouwstenen voor een laadpuntenbeleid
    In 2030 rijdt naar verwachting een kwart van de Nederlanders elektrisch. Bij woonblokken met parkeervoorzieningen kunnen corporaties dus steeds vaker aanvragen voor laadpunten verwachten. Wat daarmee te doen? De gemeente Amsterdam roept op: maak nu alvast beleid en bereid je voor.

Interview

  • Huurders leggen prioriteit bij onderhoud en isolatie
    De inleidende beschietingen voor de nieuwe prestatieafspraken zijn in Amsterdam in volle gang. Wethouder Pels presenteerde haar visie in de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV); de woningcorporaties reageerden met hun 'bod' Samen werken aan de stad. Maar hoe staat de 'derde partij' - de huurder - in de wedstrijd? In gesprek met voorzitter Peter Weppner en beleidsadviseur Wisso Wissing van de Federatie van Amsterdamse Huurderskoepels (FAH).

Woonbarometer

  • Dit jaar is niet langer de inflatie de grondslag voor de huurverhoging, maar de gemiddelde CAO-ontwikkeling. Daarmee komt de maximale huurstijging van sociale huurwoningen op 3,1 procent, terwijl de maximale huur­somstijging per corporatie uitkomt op 2,6 procent (CAO-loonstijging minus 0,5%). De huren van vrijesectorwoningen mogen maximaal 4,1 procent stijgen. Huurders met een lager inkomen en een hoge huurprijs hebben in 2023 en 2024 recht op een eenmalige huurverlaging.

Fotoreportage

  • De publieksprijs van de Architectuurprijs 2023 ging naar Wooncoöperatie De Warren van ontwerpbureau Natrufied Architecture. De Warren op het Centrumeiland van IJburg is voor de publieksjury het hoogtepunt van het begrip gemeenschap: Een groep bewoners is zelf opdrachtgever van een complex met betaalbare én energiepositieve huurwoningen. Het gaat om 16 sociale en 20 middeldure huurwoningen.

    Volgens de jury is het een inspirerend voorbeeld voor toekomstige projecten.

  • Het woongebouw Jonas op IJburg is verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar. De jury van deze architectuurprijs ziet het appartementencomplex van Orange Architects, ontworpen rond publieke binnenstraten en -pleinen, als ‘prototype voor de toekomst’. Het gebouw heeft een semi-publieke ‘buik’ gekregen met pleinen en een middenpassage afgewerkt met houten ‘baleinen’. En ook een filmzaal en dakterras. Jonas bevat 190 huurwoningen en 83 koopwoningen.

Redactioneel

  • Wat een gesomber in de vastgoedwereld. Projecten stokken omdat kopers het laten afweten én omdat beleggers vaker afhaken. Ontwikkelaars zien geen haalbare businesscases meer. De omstandigheden om in nieuw en bestaand vastgoed te investeren zouden veel ongunstiger zijn geworden. Want - u kent het rijtje - opgelopen rente, stijgende bouwkosten, hogere belastingen en andere overheidsmaatregelen zoals de aangekondigde huurregulering. Tijd voor wat optimisme leek ons.

In Memoriam

  • In Memoriam
    Met verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Janna van Veen op 7 juni 2023. Ze overleed na een kort ziekbed en is 64 jaar geworden.