Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer

Gouden Bouwsteen 2010Rochdale  bouwt meeste woningen

In 2010 werd er ondanks alle crisisgeluiden nog altijd flink gebouwd in Amsterdam. Dat ging vooral om projecten die onder een beter gesternte - in 2008, 2007 en soms nog eerder - zijn ontwikkeld en gestart. In totaal werden in 2010 ruim 4000 woningen opgeleverd.
Elk jaar reikt NUL20 de Gouden Bouwsteen uit voor de ontwikkelaar die de meeste woningen oplevert. Vorig jaar was dat Far West met 765 opleveringen. Dat lijkt achteraf a kiss of death. De crisis fnuikte de verkoop en de vele onverkochte nieuwbouwwoningen hingen als een molensteen om de ontwikkelcorporatie; Far West wordt dit voorjaar ontbonden.

Bouwproductie 2010

Ongetwijfeld loopt het met de nieuwe winnaar, Rochdale, beter af, al bezorgt het grote aantal nog onverkochte nieuwbouwwoningen ook deze woningcorporatie financiële kopzorgen.
Rochdale leverde 658 woningen op in 2010. Als tweede eindigde de Alliantie Amsterdam en als derde Ymere. Rochdale realiseerde zijn productie grotendeels in drie stadsdelen. In Nieuw-West (Zuidwest Kwadrant: Bart Poesiat en Nierkerkecomplex fase 1), op IJburg (locatie Schouw/Botter en Boeier/Praam) en in Zuidoost (Karspelhof en Fortuna 2). Rochdale tekende ook nog voor een klein plukje studentenwoningen (22 stuks) aan de Zuidas via Royaal Zuid, een ontwikkelcombinatie waarin een groot aantal ontwikkelaars participeren.

Details Rochdale

Net als in de meeste vorige edities zijn er louter corporaties te vinden in de top-3 van Amsterdamse bouwers. Rochdale bouwde de meeste woningen onder eigen naam, de overige in samenwerkingsverbanden met Bouwfonds en Vesteda. Ruim een derde van de door Rochdale opgeleverde nieuwbouw bestond uit sociale huurwoningen (37%, 241 stuks)  

Bron: Basisbestand Woningbouwlocaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, afdeling regie productie
Met dank aan Jan Smit van het OGA

Zie ook Rochdale wint Gouden Bouwsteen