Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Achter historische gevels zijn bijna nieuwe woningen gebouwd
Wibo-woningen in bestaande bouw

Over woningaanpassing gesproken: de zestien wibo-woningen die De Key deze weken oplevert zijn bijna compleet nieuwe woningen tussen bestaande negentiende-eeuwse gevels. Achter de historische gevels zijn volwaardige wibo-woningen, oftewel seniorenwoningen, gerealiseerd. Inclusief een gemeenschappelijke lift. Van het nabijgelegen zorgcentrum De Gooyer kunnen diensten worden afgenomen.

De woonservicewijk

Seniorenprojecten van De Key in de Dapperbuurt

Gedaan: Pieter Vlamingstraat: 16 wibo’s
Gedaan: Von Zesenstraat: galerij toegevoegd -> liftontsluiting
Nog doen: Wagenaarstraat: 15 wibo’s
Nog doen: Pontanusstraat/Pieter Vlamingstraat: nieuwbouw: 15 huurwoningen geschikt voor ouderen
Nog doen: vernieuwing woonzorgcentrum De Gooyer in samenwerking met stadsdeel en Cordaan

De Key is al enkele jaren bezig met een grootschalige renovatie van haar panden in de Dapperbuurt. Dat verloopt niet tot ieders genoegen, zo bleek de afgelopen maand uit diverse buurtacties. Naast klachten over de overlast die groot onderhoud in de regel met zich mee brengt, klagen middenstanders over de hoogte van de nieuwe huren van hun gerenoveerde percelen. Een kraakactie van woningen in de Commelinstraat vestigde met Pasen de aandacht op de leegstand van gerenoveerde en te koop staande woningen. Volgens de ontruimde actievoerders stonden tal van woningen al ruim een jaar leeg.
Meer lof oogstte directeur Jaap van Gelder bij de officiële doop van de zestien wibo-woningen in de Pieter Vlamingstraat. Wibo staat voor ‘wonen in een beschermde omgeving’. Portefeuillehouder Germaine Princen van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer prees De Key voor dit initiatief. “Amsterdammers willen in hun buurt blijven wonen, ook als ze ouder worden en minder mobiel worden.” De Key is in de Dapperbuurt met diverse seniorenprojecten bezig. In de Von Zesenstraat is een galerij toegevoegd aan een complex uit de jaren tachtig, waardoor meer bewoners gebruik kunnen maken van de lift. Tevens zijn de woningen ‘opgeplust’: met renovatie geschikt gemaakt voor ouderen en gehandicapten. In de Wagenaarstraat en Pontanusstraat staan wibo’s gepland. In de Pieter Vlamingstraat vindt een totale monumentale renovatie inclusief funderingsherstel plaats van zo’n twintig panden. In een van de blokken is een compleet nieuwe indeling gemaakt waardoor zestien wibo-woningen boven bedrijfsruimtes/ateliers konden worden gerealiseerd.
“Laat niemand nu meer aankomen met het verhaal dat het niet mogelijk is om wibo-woningen te realiseren in de bestaande bouw”, stelde Princen provocerend bij haar openingsspeech. Daar wilde Van Gelder toch wel wat afdoen: “Dit zijn bijzondere panden. Deze panden hadden een aparte voor- en achterwoning en zijn daardoor extra diep. Vooral dankzij die diepte van 13 meter is deze aanpak volgens onze architect mogelijk.”

Beschermde omgeving

Die architect is Robert Lijbers. Hij heeft al zijn creativiteit moeten gebruiken om aan de wibo-eisen te voldoen. De centrale hal, de gangen en de woningen zijn ruim genoeg voor rolstoelgebruikers. Drempels ontbreken, er zijn brede deuren die automatisch open gaan en in de lift past een brancard. De woningen hebben een riant vloeroppervlak met minimaal drie kamers en een ruime badkamer. De grote vondst is de inpandige galerij die naar de lift leidt. Aan de achterzijde zijn ranke stalen balkons gehangen. Lijbers: “Ik wilde de bestaande gevel zo veel mogelijk intact laten.” De balkons zijn toegankelijk via de galerij. Lijbers: “Daardoor kunnen bewoners op een eenvoudige manier contact met elkaar hebben als ze daar prijs op stellen.”

In de nabijheid ligt zorgcentrum De Gooyer, een verzorgingshuis dat ook in eigendom van De Key is. Vanuit dit centrum wordt zorg aan buurtbewoners verstrekt. De Gooyer is volgens hedendaagse normen verouderd. In de verdere toekomst moet daar ook iets mee gebeuren, meldt Willem Jansen van De Key: “Je kunt op termijn alleen maar de functie veranderen of sloop/nieuwbouw plegen.
De wibo-woningen in de Pieter Vlamingstraat zijn nog niet toegewezen. De toewijzing geschiedt via de Dienst Wonen. Voor buurtbewoners geldt geen voorrangsregeling. Jaap van Gelder: “wat wij incidenteel wel doen is een noodkreet van de gemeente honoreren of zo’n woning toewijzen aan een de oudere wiens woning we moeten renoveren. Dat doen we dan in het kader van de vijfprocentregeling.”
Maar verder komt iedereen in aanmerking uit de Stadsregio Amsterdam die aan de wibo-criteria voldoet. Zo ook Hendrick ten Have uit Purmerend die we bij de bezichtiging treffen. Hij heeft inmiddels na diverse zware ongelukken al zijn tiende heupprothese. Voor de wibo-criteria hoeft hij dus geen vrees te hebben. In Pumerend woont hij volledig gelijkvloers maar hij wil dolgraag terug naar Amsterdam. 

 

 

Fred van der Molen