Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
NUL20 woonbarometer: bouwproductie 2008
Ymere bouwt meeste woningen

Ymere wint Gouden Bouwsteen 2008

beste 3 bouwproductie 2008
Top 3 van ontwikkelaars in 2008. Woningen die in samenwerkingsverband zijn gerealiseerd zijn gelijk over de deelnemende partijen verdeeld, tenzij andere deelnameverhoudingen bekend zijn.
Bron:  Basisbestand Woningproductie OGA

Onder dreiging van juridische procedures heeft NUL20, zes jaar na de introductie, af moeten zien van de naam Gouden Baksteen. De naam bleek ook al door anderen te worden gehanteerd en gedeponeerd. Een rondvraag onder redactie en redactieraad van NUL20 leverde het alternatief ‘Gouden Bouwsteen’ op. Minder knoestig, maar wel met een symbolische waarde: de winnaar levert immers een belangrijke bijdrage aan de uitbouw van de stad en de oplossing van het woningtekort.
En de winnaar van de Gouden Bouwsteen 2008 is: Ymere. Met 770 opleveringen was de corporatie met zekere afstand de grootste woningproducent. Ymere wisselde stuivertje met de nummer één van vorig jaar, Rochdale, dat nu met 642 woningen met een tweede plaats genoegen moest nemen. Ook dit jaar werd er gefuseerd om maar zo hoog mogelijk in deze competitie te eindigen. Het leverde Stadgenoot, de samensmelting van AWV en Het Oosten, een derde plaats op met 609 woningen. Ymere fuseerde begin 2008 al met Woonmaatschappij.
Net als in de twee vorige edities zijn er louter corporaties te vinden in de top-3. De eerste puur commerciële ontwikkelaar staat op plaats vier; het is Amvest Vastgoed met 376 woningen, gevolgd door Bouwfonds met 345 opleveringen. In 2007 was er voor het eerst een winnaar met meer dan duizend opleveringen. Toen werd al voorspeld dat dit aantal in 2008 waarschijnlijk niet gehaald zou worden.
De combinatie Ymere/Woonmaatschappij bouwde zo’n 220 woningen volledig in eigen beheer. Alle overige woningen kwamen in samenwerkingsverbanden tot stand. Omvangrijke opleveringen voor Ymere waren er op het Westerdokseiland, op IJburg en in het Science Park. Het is overigens niet de eerste keer dat Ymere de NUL20 Gouden Bouwsteen/Baksteen wint. In 2006 mocht de corporatie zich ook al bouwkampioen van Amsterdam noemen.

 
Met dank aan Jan Smit van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam