Overslaan en naar de inhoud gaan

In drie jaar tijd is de kantorenleegstand in Amsterdam gehalveerd

Image
De kantorenleegstand in Amsterdam is tussen 2015 en 2017 gedaald van 1,3 miljoen naar 0,6 miljoen vierkante meter. Dit kwam hoofdzakelijk door het transformeren van kantoren en kantoorlocaties naar zo’n 5.000 woningen. 
 
Amsterdam blijft voorlopig nog doorgaan met transformeren, aldus wethouder Ivens. Hij wijst er op dat nog altijd 10 procent van de kantoorruimte leeg staat. De leegstand verschilt per wijk. Zo is de leegstand in Oost 3,9 procent, in Centrum 6.8 procent en in Arenapoort 5,5 procent, terwijl de leegstand in transformatiegebieden zoals Amstel 111 en Riekerpolder boven de 13 procent ligt. Door nieuwe herontwikkelingsinitiatieven  zal de leegstand ook in deze gebieden verder afnemen.
Er blijft volgens de gemeente voldoende ruimte voor nieuwbouw van kantoren op gewilde locaties en het uitbreiden van bestaande panden naar moderne kantoorruimtes.

 

Van de 288 transformatiepanden kregen er 175 een woonbestemming. Er kwamen verder op en in oude kantoorlocaties scholen, flexplekken, broedplaatsen en nieuwe kantoren. Driekwart van de transformatiepanden werd verbouwd voor de nieuwe functie, een klein deel kreeg een een tijdelijke functie en bijna 20 procent werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

 

 

 

Trefwoorden