De gemeente Amsterdam en de Amsterdamse corporaties hebben vorig jaar 646 woningen vrijgemaakt vanwege onrechtmatige bewoning. De Alliantie, Eigen Haard, Ymere, Stadgenoot, Lieven de Key en Rochdale maakten 621 woningen vrij. Daarnaast maakte Duwo 25 woningen vrij. De woningen van studentenhuisvester Duwo zijn voor het eerst opgenomen in de cijfers. Dit is meer dan in voorgaande jaren: 639 woningen in 2023 en 586 in 2022. In een verder verleden waren de cijfers aanmerkelijk hoger: 956 woningen in 2015 en 773 in 2019. Net als in eerdere jaren was onderhuur de meest voorkomen vorm van onrechtmatige bewoning. Dit was in 60 procent van de gevallen het geval. Daarnaast kwamen corporaties een aantal andere vormen van oneigenlijk gebruik op het spoor, zoals hennepkwekerijen, kraak, illegale prostitutie, wapenbezit, drugshandel, leegstand en vakantieverhuur. Daarnaast maakte de gemeente nog eens 838 (niet-corporatie)woningen vrij.
Wethouder Pels spreekt in een brief aan de gemeenteraad over 'goede samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties in het tegengaan van onrechtmatige bewoning'. Zo wordt een deel van de meldingen afgehandeld door zogeheten combiteams: een combinatie van een toezichthouder van de gemeente samen met een specialist van de woningcorporatie. "Door die samenwerking en het delen van expertise en informatie hebben de corporaties een betere positie om de huur op te zeggen", aldus de wethouder.
Ook constateert ze dat onder Amsterdammers de bereidheid groeit om bij de gemeente melding te maken van vermoeden van woonfraude, leegstand of achterstallig onderhoud.