Vrije sector huurwoningen worden in Amsterdam steeds kleiner, terwijl de huurprijzen stijgen. Is dat de onvermijdelijke toekomst? Of kan de gemeente via slimme tenders, regulering en samenwerkingsverbanden het woningaanbod in de vrije sector nog sturen? En wat is erg aan wonen in de regio? Gratis adviezen van een belegger, een ontwikkelaar en een onderzoeker.
Eerste verdieping
- Middensegment huur: suggesties voor een gevarieerde vrijesectormarkt
Tweede verdieping
- Op Stap Met: de handhavers woonfraudeSinds dit jaar gelden voor woonbooteigenaren dezelfde regels voor vakantieverhuur als voor reguliere huizenbezitters. De afdeling handhaving heeft dan ook haar werkgebied uitgebreid naar het water. Met name overlastklachten bij meldpunt Zoeklicht zijn aanleiding voor een onaangekondigd bezoek. NUL20 ging mee met toezichthouder Sarina en bouwinspecteur Ortwin.
- Interview: wethouder Laurens Ivens over de taaie strijd tegen illegale hotelsHet was zo’n leuk idee: je woning verhuren als je zelf op vakantie bent. Maar Airbnb is een uiterst lucratief bedrijfsmodel geworden, niet alleen voor het bedrijf zelf maar ook voor woningeigenaren. Dat leidt tot woningonttrekking, stijgende woningprijzen en overlast. Wethouder Ivens over de taaie strijd tegen het ‘illegale hotel’.
Derde verdieping
- IBW moet meer transparantie bieden over bestedingsruimteDeze zomer maakte minister Blok de Indicatieve Bestedingsruimte Woningcorporaties (IBW) bekend. In het eerste persbericht werd vooral benadrukt dat de corporaties ondanks de verhuurderheffing nog voor tientallen miljarden extra in nieuwbouw kunnen investeren. De kritiek op de rekenexercitie was niet mals. Bestuurder Mieke van den Berg van Eigen Haard is niettemin positief over het instrument, mits goed geïnterpreteerd.
Vierde verdieping
- Renovatie Plan Van Gool kende roerige geschiedenisNa jaren van voorbereiding, eindeloze discussies tussen bewoners en de eigenaren Ymere en Eigen Haard, mediation en rechterlijke uitspraken, is de renovatie van Het Breed in Noord eindelijk afgerond. Het Plan Van Gool kan weer een tijd mee.
Kort bestek
- Bewustwordingscampagne moet energieverbruik terugdringenAmsterdammers kunnen vanaf oktober een huisbezoek van een energiecoach aanvragen. Men krijgt dan een opgeleide vrijwilliger over de vloer die gratis advies geeft over energiebesparing en bespaarproducten bij zich heeft. De uitvoering van het project is in handen van het Amsterdams Steunpunt Wonen en de Wijksteunpunten Wonen. Aan projectleider Vincent Feith de taak om de Energiecoaches 10.000 Amsterdammers laten te bezoeken voor 2020.
- Interview met Marco Scheffers, manager BasisinformatieAmsterdam kreeg er op 1 januari 2015 zomaar duizenden woningen bij. Maar eind van dit jaar verdwijnen er weer ruim duizend woningen zonder dat er gesloopt wordt. Dit is allemaal het gevolg van de invoering van de landelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen, kortweg BAG. Marco Scheffers, manager Basisinformatie van de gemeente Amsterdam, legt uit.
- Nieuwe wetgeving pakt slecht uit voor grensgevallenSinds 1 januari moeten woningcorporaties ‘passend toewijzen’. Wie een laag inkomen heeft, komt niet meer in aanmerking voor duurdere sociale huurwoningen. Waar leidt dat toe op de woningmarkt in de regio Amsterdam? Een eerste inventarisatie van knelpunten.
- Watervisie Amsterdam 2040Alle Amsterdamse woonboten moeten aan dezelfde welstandscriteria gaan voldoen. En er zullen ook woonboten moeten wijken, omdat ze het zicht op en vanaf het water belemmeren. In de Watervisie Amsterdam 2040 staat ook dat er nieuwe kavels voor waterwoningen worden uitgeven in het IJ en het IJmeer, maar dat er geen ligplaatsen voor woonboten bij komen.
Interview
- Interview Winnie TerraSinds de oprichting in 1999 opereert de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) onder de vleugels van het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW). Daar komt een einde aan. Maar er verandert meer. Voorzitter Winnie Terra licht de nieuwe koers toe.
- Interview Jacqueline van LoonHet ASW en de Wijksteunpunten Wonen gaan op in één organisatie. Gelijktijdig wordt het dienstenpakket uitgebreid en de doelgroep verbreed naar alle bewoners van Amsterdam. Projectleider van deze transitie is Jacqueline van Loon, directeur van het ASW.
- Exit-interview Gerard Anderiesen: stadsvernieuwer pur sang neemt afscheidPer 1 oktober treedt Gerard Anderiesen af als bestuurder bij Stadgenoot. De laatste ‘mastodont’ uit Amsterdamse corporatiesector neemt afscheid. Anderiesen maakte het allemaal mee, van de opkomst tot de neergang van de corporatie als maatschappelijke onderneming. Maar van enige zuurheid is geen sprake. Hij kan zich goed vinden in een bescheidener rol van de corporatie.
Woonbarometer
- Aan het begin van de zomer bracht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een studie uit naar de mogelijkheden voor woningbouw binnen de stadsgrenzen, afgezet tegen de regionale woningbehoeften tot 2050. De conclusie is dat er in veel stedelijke gebieden nog volop ruimte is voor woningen, namelijk in leegstaande panden en op on- of onderbenutte terreinen.
De regionale verschillen zijn echter groot.