Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste gezinswoningen in nieuwe wijk Amsterdam-Zuidas 

Image

In Amsterdam-Zuidas start in 2023 de bouw van de eerste woningen in de nieuwe wijk Ravel. Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling geeft de aftrap met de bouw van 75 grotere middeldure huurwoningen die geschikt zijn voor gezinnen.

Op de plek waar voorheen de velden van voetbalclub AFC lagen, komt ruimte voor een nieuwe, autovrije stadswijk met 1.350 woningen. Ruim de helft hiervan is bestemd voor gezinnen. De woningen worden verdeeld in 40 procent sociale huur, 40 procent voor middeninkomens en 20 procent voor het vrije segment.

Het winnende ontwerp ‘Tic-Tac-Toe’ van VMX Architects en DS Landschapsarchitecten bestaat uit woningen met een gemiddelde grootte van 80 m2, die kunnen worden aangepast aan de wensen van gezinnen in verschillende levensfases. “Veel gezinnen met jonge kinderen vertrekken uit Amsterdam. Terwijl juist gezinnen bijdragen aan de levendigheid van de buurt en zorgen voor een evenwichtige bevolkingssamenstelling. Daarom ontwikkelen we een mooie autovrije buurt voor gezinnen in Zuidas, die aantrekkelijk is door de grootte van de woningen, het vele groen, de nabijheid van een school, een sportcomplex en het openbaar vervoer. De Zuidas wordt zo steeds meer een gemengde buurt, waar je niet alleen kan werken, maar ook prettig kan wonen en recreëren”, aldus waarnemend Zuidas-wethouder Marieke van Doorninck.

De woningen in Tic-Tac-Toc zijn flexibel in te delen, en ook zijn er op elke verdieping collectieve ruimtes die vrij invulbaar zijn, bijvoorbeeld als logeerruimte, als thuiswerkruimte of als speelkamer. Op de begane grond biedt de dubbelhoge verdieping ruimte aan een fietsenstalling, een huiskamer, maatschappelijke voorzieningen, horeca en eventueel een klusruimte.