Eerste huurders van Parteon krijgen gasloze en hopelijk energieneutrale woning

21.12.2018
Image
Woningcorporatie Parteon is begin december samen met Urgenda gestart met een proefproject waarbij drie woningen in Assendelft werden verduurzaamd en gasloos gemaakt. Bij de huurwoningen is de cv-ketel vervangen door een warmtepomp, het dak of de schuur voorzien van zonnepanelen en in de keuken is een inductieplaat geplaatst. In totaal duurden de werkzaamheden vijf dagen per woning.
De huurders delen hun ervaringen met Parteon en andere huurders. Zo doet Parteon ervaring op voor de verdere verduurzaming van haar woningbezit. Eind 2019 kan Parteon definitief vaststellen of de ambitie energieneutraal bij deze woningen is bereikt.
 
De woning van Mandy Kamminga was als eerste aan de beurt. De boiler staat op zolder en een warmtepomp is op het dak van de schuur geïnstalleerd. Op het dak van de woning liggen zonnepanelen en ze kookt nu op inductie. Kamminga is blij met het aanbod van Parteon. "Als alleenstaande moeder met twee kinderen zie ik dit als een kans om te besparen op mijn energielasten. Gewoon doen dacht ik. We moeten uiteindelijk allemaal zo gaan wonen."  De tweede pilot van 5 tot 10 woningen, eveneens in samenwerking met Urgenda, staat gepland in het eerste kwartaal 2019. Parteon wil volgend jaar 200 duurzame woningen opleveren.
 
Op de foto: Parteon-bestuurder Harry Platte overhandigt een kerstpakket aan Mandy Kamminga.