Eerste tender voor gezinswoningen Ravel-Zuidas

31.03.2021
Image

De gemeente Amsterdam zet de eerste stap naar de realisatie van woonbuurt Ravel aan de Zuidas. Marktpartijen kunnen plannen indienen voor de ontwikkeling van de eerste woontoren. Op Kavel A is ruimte voor een blok met zeventig middeldure gezinswoningen.

Ravel moet een autoluwe, groene en gemengde woonbuurt worden in het hart van Zuidas. De nadruk ligt op woningen voor gezinnen. Auto’s zijn ook niet toegestaan in de openbare ruimte. En de eerste woontoren moet eruit springen, aldus projectleider Thijs Koolmees. De maximale hoogte bedraagt vijftig meter. En de gemiddelde grootte en het aantal appartementen liggen vast. “Er moeten circa 70 woningen komen met een afmeting van gemiddeld 80 m2”, vertelt Koolmees. “En we richten ons op gezinnen met een middeninkomen: de huurprijs zal tussen de 752 en 1029 euro bedragen.” Op de begane grond komt horeca en een maatschappelijke of commerciële voorziening én er moet ruimte zijn voor een gezamenlijke fietsenstalling.

Gunning is voorzien begin volgend jaar. Naar verwachting start de bouw in 2023 en is de woontoren halverwege 2025 een feit. De komende periode zullen ook op andere plekken in Ravel kavels op de markt komen. In totaal komen er 1.350 woningen, waarvan 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en 20 procent vrije sector koop- en huurwoningen.