Eigen Haard levert eerste sociale wooncomplex op Sloterdijk op

10.09.2021
Image

Woningcorporatie Eigen Haard heeft in Sloterdijk-Centrum Lycka opgeleverd, een woontoren met 118 sociale huurwoningen. Het gebouw is ongeveer 50 meter hoog en bestaat uit vijf gestapelde blokken. Bijzonder is dat elk blok andere woontypes heeft, van studio's tot drie-vierkamerwoningen en 28 atelierwoningen. Dat maakt ook interne wooncarrières mogelijk. Er is op de eerste verdieping een ingebouwde parkeervoorziening voor fietsen; er is geen parkeervoorziening voor auto's. De eerste bewoner Wouter Daniels (31) verkreeg zijn nieuwbouwwoning via WoningNet; hij had 13 jaar inschrijfduur opgebouwd.

In de plint zit een broedplaats van 500 vierkante meter. De broedplaatsen worden toegewezen door Urban Resort. De kunstenaars krijgen ook een passende woning aangeboden mits zij voldoen aan de toewijzingsregels. Het gebouw heeft onder een publiek terras op de vijfde verdieping een voorziening om regenwater vast te houden. Bewoners hebben toegang tot deze daktuin.

Lycka staat pal naast de sporen van station Sloterdijk. De voormalige kantoorlocatie Sloterdijk-Centrum maakt onderdeel uit van het programma Haven-Stad: de transformatie van twaalf deelgebieden waar de komende decennia volgens de plannen 40.000 tot 70.000 woningen aan de stad zullen worden toegevoegd. Lycka is volgens bestuursvoorzitter Bert Halm van Eigen Haard een mooie toevoeging aan de woonwerkwijk in wording. "Wonen en werken loopt ook hier door elkaar. Bewoners worden door het gebouw uitgenodigd onderling een community te vormen, en het kan ook zo'n rol vervullen in de wijk." Eigen Haard wil graag op meer plekken in het gebied bouwen.