Energiezuinige renovatie in Indische Buurt

29.01.13
Energiezuinige renovatie in Indische Buurt

Woningbouwcorporatie De Alliantie renoveert aan de Gorontalostraat in de Indische Buurt in Amsterdam 42 woningen en vier bedrijfsruimten. De woningen gaan dankzij woningisolatie en andere maatregelen naar energielabel A. Bovendien komen er groene daken op en worden de woningen deels verwarmd door zonne-energie.

In de Indische Buurt wordt al jaren geïnvesteerd door de woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en De Alliantie en het stadsdeel. De gevolgen daarvan zijn onmiskenbaar. De buurt zit in de lift en de leefbaarheid is sterk verbeterd. In totaal heeft de Alliantie in de Indische Buurt al zo’n 1.200 woningen gerenoveerd, diverse nieuwbouwprojecten neergezet en nieuwe ondernemers gehuisvest. Enkele jaren terug startte De Alliantie met de renovatie van drie complexen rond het Makasserplein, dat zelf later dit jaar overigens ook op de schop gaat. Het complex aan de Gorontalostraat werd het meest drastisch aangepakt. Er werd flink ingegrepen in de plattegronden waardoor het aantal woningen zakte van 62 naar 42. Daarbij koos de woningcorporatie - net als eerder in de Saenredamstraat - voor een optimale energieprestatie.

Directeur Anne Wilbers: "De meeste oude woningen hebben energielabel F of G. Standaard renoveren we naar energielabel B. Af en toe maken we er een Groene Ster-project van, waarbij we uitkomen op label A en zelfs A++. Dan doen we om te blijven leren, zowel wat betreft nieuwe technieken als het gebruik in de praktijk."

De renovatie van het complex wordt over enkele maanden afgerond. Het complex is voorzien van een groen sedumdak en met een warmtepomp wordt warmte uit de ventilatielucht teruggewonnen. De energie voor deze warmtepomp wordt voor een deel opgewekt door zonnecellen op het dak. Woningen op de bovenste woonlaag krijgen bovendien een zonneboiler. De 42 woningen blijven in de huursector. Ongeveer de helft van de woningen blijft in de gereguleerde sector. Er keren zes huishoudens terug. Een deel van de vrije sectorwoningen wordt gereserveerd voor middeninkomens.

geïnvesteerd door de woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en De Alliantie en het stadsdeel." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS