Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra woningen en voorziening voor jongeren in K-buurt Amsterdam-Zuidoost

Image

De K-buurt in Amsterdam-Zuidoost krijgt vijfhonderd woningen extra. In ruil daarvoor krijgen jongeren hun eigen plek in de buurt. Ook wordt de openbare ruimte verbeterd. Zo komen er meer bankjes op de route naar het winkelcentrum.

Het college van burgemeester en wethouders steunt het initiatief ‘Hart voor de K-buurt’. Het nieuwe plan voor de K-buurt ontstond na een hoog oplopend conflict met de gemeente en een staking van buurtbewoners in de participatie. Vervolgend gooide de gemeente het over een andere boeg. De buurt mocht zelf een plan maken, met de gemeente in een meer faciliterende rol. Het heeft ertoe geleid dat er een flink aantal onderdelen in het plan zijn opgenomen die niet alleen tot meer woningen leiden, maar ook zorgen voor een meer menselijke maat en een upgrade van de buurt.
 “Dit is een voorbeeld voor de stad”, aldus wethouder Marieke va Doorninck. “Hart voor de K-buurt is erin geslaagd om de stille meerderheid een stem te geven. Deze vorm van co-creatie verdient navolging op andere plekken in de stad.”