Gebiedsdashboard moet ideeën van burgers en professionals verbinden

13.05.2016
Image

Met het nieuwe interactieve gebiedsdashboard TransformCity hopen de makers een geschikte 'online tool' te hebben ontwikkeld om de ideeën en plannen te delen, informatie uit te wisselen en samen te werken. Het eerste gebied dat via TransformCity wordt ontsloten in het kantorengebied Amstel III in Zuidoost. TransformCity is bedacht en ontwikkeld door de mensen van ZO!City, dat al sinds vijf jaar actief is als collectief transformatieplatform in Amstel III. Met de tool wordt gebiedstransformatie "een transparant en dynamisch avontuur, waaraan iedereen via het internet op ieder moment kan meedoen," aldus de initiatiefnemers.

Amstel III het kantorengebied tussen de Amsterdam ArenA, het AMC, de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de A2. Jaren stond het bekend als een kansloze kantorenwijk met veel leegstand, maar de transformatie naar een woonwerkwijk krijgt langzamerhand gestalte. Dit proces wordt niet alleen getrokken door de gemeente en grote ontwikkelaars, maar ook door huidige gebruikers en andere burgers en bedrijven. Het dashboard moet de informatie-uitwisseling verbeteren en wederzijds kruisbestuiving intensiveren. De interactieve kaart geeft informatie over gebouwen, wegen, stations, parken en voorzieningen in de vorm van klikbare objecten. Daarnaast kan gedetailleerde informatie worden gevonden over thema’s als energie, mobiliteit, vastgoed en gemeentelijk beleid. Behalve de huidige situatie toont de tijdslijn ook recente ontwikkelingen en toekomstvisies.

Iedereen kan zijn eigen ideeën en initiatieven uploaden en hopen op feedback van de buurt en de officiële instanties. Het platform biedt ook een voorziening om direct rond een plan een geldwervingsactie te starten (crowdfunding). De komende tijd wordt het dashboard live getest en ondertussen doorontwikkeld. De eerste crowdfundingcampagne staat er al op. Die richt zich op het aantrekkelijk maken van het noordelijke stationsplein Holendrecht.

Het gebiedsdashboard staat op de site van ZoCity