Geen deuk te krijgen in prijsvorming op overspannen huizenmarkt

07.10.2020
Image
Ook in augustus zijn de woningprijzen in Nederland gestaag verder gestegen: een half procent ten opzichte van juli en op jaarbasis een stijging van ongeveer 8,8 procent. In Amsterdam stegen de prijzen in een maand met een kwart procent. Coronacrisis of niet: vraagprijzen worden nog altijd structureel flink overboden en woningen worden snel verkocht, aldus de meest recente analyse van Ortec Finance.
 
De woningmarkt blijft oververhit. De periode dat woningen te koop staan blijft kort. In Amsterdam was de mediane doorlooptijd in augustus bijvoorbeeld 22 dagen, in Haarlemmermeer 21 dagen en in Almere 20 dagen. Vooral appartementen gaan als warme broodjes over de toonbank. In Nederland is de doorlooptijd voor appartementen sinds 2015 afgenomen van 126 naar 20 dagen (zie grafiek).
Aantal dagen doorlooptijd in Nederland per woningtype
 
Kopers slaan niet alleen sneller hun slag, ze betalen ook meer dan de vraagprijs. Deze praktijk is sinds 2019 voor elk woningtype flink toegenomen en, zo blijkt uit de analyse van Ortec. Gemiddeld werden in augustus appartementen met ongeveer 3,5 procent overboden. Er werden meer dan 23 duizend woningen verkocht. Dat is op zich een flinke daling (16%) ten opzichte van juli, maar die maand was een uitschieter (+27% t.o.v. van juni).

De eerste tekenen van krimp die twee maanden geleden ontstonden zijn deze maand grotendeels verdwenen. De prijzen stegen in augustus het hardst in en rondom Arnhem en Nijmegen en daalden iets in de gebieden rondom Utrecht en Den Haag. In Noord-Holland stegen de prijzen in augustus het meest stegen in de Gooi- en Vechtstreek en de regio Alkmaar.   

Trefwoorden