Geen huurbescherming voor ex-studenten

28.02.11

Geen huurbescherming voor ex-studenten

Studentenhuisvester DUWO mag de huur beëindigen van ex-studenten zonder campuscontract met een beroep op dringend eigen gebruik. Dat bepaalde de kantonrechter te Delft op 24 februari in drie Delftse zaken. De rechter bepaalde tevens dat DUWO mag verlangen dat bestaande student-huurders van studentenwoningen een campuscontract accepteren.

Het campuscontract – een uitvinding van DUWO – werd medio 2006 opgenomen in de huurwetgeving. Dit contract maakt het mogelijk de huur te beëindigen als de huurder geen student meer is. Sinds 2007 verhuurt DUWO al haar studentenwoningen met het campuscontract. Maar er zijn nog steeds veel huurders (al of niet meer studerend) in studentenwoningen met een huurcontract van vóór het campuscontracttijdperk. DUWO wil ook deze huurders voorzien van een campuscontract voorzover ze nog studeren. Na het afstuderen moeten ze dan – net als iedere andere student met een campuscontract – binnen een half jaar verhuizen.  En vanaf  2010 is DUWO gestart ex-studenten in een studentenwoning zonder campuscontract de huur  met een jaar opzegtermijn op te zeggen. DUWO is met dit nieuwe beleid begonnen in vier woningcomplexen in Delft en Amstelveen. Voor de Delftse complexen is dus nu een uitspraak bekend. De Delftse rechter is ook van mening dat DUWO geen vervangende woonruimte en/of een verhuiskostenvergoeding hoeft aan te bieden. De Amsterdamse kantonrechter heeft de behandeling uitgesteld tot eind maart.

DUWO voert deze actie, omdat de aantallen studenten de afgelopen jaren nog harder zijn gestegen dan werd verwacht, waardoor ook de kamernood enorme proporties heeft aangenomen. Op basis van OCW-ramingen is te verwachten dat door de groei van de studentenpopulatie de vraag naar studentenwoningen de komende jaren met nog eens 50.000 woningen zal toenemen. Een groot aandeel daarvan moet worden gerealiseerd in het werkgebied van DUWO.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS