Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerechtshof: Change= mag geen geld vragen voor extra diensten

Image

Change= moet zo'n 250 huurders van twee woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost definitief onterecht berekende ‘community-kosten’ terugbetalen, zo heeft het Gerechtshof uitgemaakt. Bijna drie jaar geleden oordeelde de Kantonrechter al dat de verhuurder van jongerenwoningen op het August Allebéplein en het Elizabeth Cady Stantonplein geen geld voor extra diensten – een verplichte bijdrage van 75 tot 120 euro in de maand – mag vragen.
“De overeenkomst is definitief niet geldig en de huurders kunnen alles wat zie hiervoor hebben betaald terugvorderen”, aldus stichting !Woon. Zij staat de gedupeerde huurders al jarenlang bij in de procedures. De verhuurder moet nu veel geld terugbetalen, maar of dat op korte termijn gebeurt is onduidelijk. Change= overweegt cassatie bij de Hoge Raad.

De kosten die door Change= bij de huurders in rekening worden gebracht zijn onderdeel van een omvangrijke en ingewikkelde juridische strijd. Ook de servicekosten zijn volgens !Woon al jarenlang te hoog. Daarover lopen allerlei procedures. Zo moet de Hoge Raad zich nog uitspreken over 95 zaken over de afrekening servicekosten 2019. En de Kantonrechter buigt zich eerdaags over de te hoge servicekosten over het jaar 2021. En procedures over de kosten in 2022 en 2023 moeten nog.

!Woon zou graag betere regelgeving zien: één nieuwe procedure via de Huurcommissie die simpelweg geldt voor alle huurders. “Het is absurd dat huurders vele jaren moeten procederen; elke huurder moet elk jaar opnieuw een procedure starten. Dat leidt tot duizenden procedures. En het is extra erg dat huurders dat soms niet durven te doen.”