Groei van de woningbouwproductie vlakt af

24.01.19
Nieuwbouwwoningen - Bron: CBS
Groei van de woningbouwproductie vlakt af
In 2018 werden bijna 66 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd in Nederland. Dat is bijna 5 procent meer dan in 2017 en het hoogste aantal na 2009. Niettemin vlakt de groei van de laatste jaren af. Dat is slecht nieuws gezien het aanhoudende woningtekort en de immer stijgende prijzen.  De totale woningvoorraad groeide vorig jaar met 0,9 procent. In Diemen nam de woningvoorraad door nieuwbouw met bijna 5 procent het sterkst toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
 
Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks vaak met ruim 1 procent , gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage geslonken tot 0,6 (45 duizend nieuwbouwwoningen). In de drie jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder. In 2018 werd er ook weer meer gebouwd dan het jaar ervoor, maar de groei viel wel terug. De bouwproductie blijft achter bij het niveau van voor de crisis. Tussen 2000 en 2009 groeide het woningaanbod namelijk jaarlijks met ruim een procent. 
Volgens deskundigen als hoogleraar Peter Boelhouwer is een jaarproductie van minimaal 75.000 woningen nodig om te voldoen aan de stijgende vraag. De schaarste neemt dus alleen maar toe, wat bijdraagt aan de snelle stijgingen van de koopprijzen. In het laatste kwartaal van 2018 was de gemiddelde koopprijs gemiddeld 17 procent hoger dan een jaar eerder.
In totaal steeg de woningvoorraad afgelopen jaar overigens met 74.000. De overige toevoegingen bestaan uit transformatie van kantoren tot woningen, opleveringen na renovatie en functiewijzigingen.
 
Van de provincies groeide de woningvoorraad door nieuwbouw relatief het hardst in Flevoland, namelijk met 1,5 procent. Ook in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant lag de groei boven het landelijk gemiddelde. Relatief groeide de woningvoorraad het snelste in Diemen. In absolute zin groeide Amsterdam het snelste. De hoofdstad kreeg er bijna 7.300 bij. In Amsterdam stonden begin dit jaar  441.000 woningen; in totaal telde Nederland eind 2018 ruim 7,8 miljoen woningen.
 
klik op grafiek voor vergroting
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS