'Groeiend aantal buitenlandse studenten zorgt voor woningschaarste'

08.08.2017
Image

De SP wil het tekort aan studentenwoningen terugdringen door het aantal buitenlandse studenten aan de Amsterdamse universiteiten te verminderen. Dat blijkt uit raadsvragen van SP-raadslid Erik Flentge.

Volgens Flentge bouwt Amsterdam in recordtempo woningen voor studenten en jongeren, maar blijft de vraag groter dan het aanbod. Dat komt naar zijn mening doordat universiteiten om financiële redenen grote aantallen studenten werven in het buitenland. "De gevolgen zijn desastreus voor lokale én buitenlandse studenten. Prijzen van woningen stijgen rap, terwijl huisjesmelkers en oplichters profiteren van de schaarste. Sommige buitenlandse studenten blijven zelfs dakloos", aldus Flentge. Maar ook Amsterdamse en regionale studenten vinden als gevolg van de buitenlandse instroom steeds moeilijker een kamer of woning. “Ik vind het onverstandig dat universiteiten op grote schaal studenten werven in het buitenland, als huisvesting nog niet zeker is. De groei van het aantal buitenlandse studenten moet in de pas lopen met de beschikbare studentenhuisvesting.”

Voor Flentge zijn 'de grenzen aan de groei bereikt'. De landelijke regering zal er volgens de SP voor moeten zorgen dat universiteiten financieel minder afhankelijk worden van de instroom van buitenlandse studenten. Daarnaast zullen corporaties meer financiële ruimte moeten krijgen om goedkoop te bouwen. Maar Amsterdam kan niet wachten op Den Haag. "De hoofdstad moet het voortouw nemen. Het is nu tijd om er bij de universiteiten op aan te dringen een pas op de plaats te maken. Ook de spreiding van studenten over Nederland kan worden verbeterd."