Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene Gemeenschap en Rochdale onderzoeken uitbreiding van zelfbeheer

Image
update 7 juni, reactie Jan Geurtsen
Woningcorporatie Rochdale gaat samen met De Groene Gemeenschap op zoek naar de beste manier om de woongroep, die sinds 2011 op IJburg van Rochdale huurt, zoveel mogelijk zeggenschap te geven over het beheer van hun woongebouw. Door het zetten van de handtekeningen onder de intentieverklaring is het officieel. De gesprekken lopen overigens al vanaf 2014. Eerder zetten de bewoners in op het verwerven van het volledig eigendom van de woningen door een te vormen wooncoöperatie. 
 
De bewoners van De Groene Gemeenschap op IJburg delen voorzieningen, zoals de keuken en een moestuin. Ook hebben ze een buurtwoonkamer waar mensen uit de buurt welkom zijn. Regelmatig worden hier activiteiten georganiseerd. Rochdale en de woongroep kijken samen naar wat de bewoners in zelfbeheer kunnen nemen. Denk aan toewijzing van nieuwe bewoners, onderhoud, ingrepen zoals groene daken of het recyclen van regenwater. Ook wordt onderzocht in hoeverre de financiën en budgetten zelfstandig beheerd kunnen worden. Volgens groepslid Jan Geurtsen heeft overdracht van het eigendom aan een wooncoöperatie nog steeds de voorkeur van de bewoners. "Met Rochdale gaan we nu wel alle opties naast elkaar bekijken, van doorgaan met het huidige collectieve huurcontract tot aan koop, met alle vormen daar tussen in."
 
Met het onderzoek leveren beide partijen een bijdrage aan de ontwikkeling van coöperatieve wooninitiatieven die in het hele land steeds meer ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn Copekcabana en De Warren in Amsterdam en Roggeveenstraat in Den Haag. Het initiatief voor dit onderzoek is ontstaan in 2016 in het Actieteam Wooncoöperaties dankzij wethouder Laurens Ivens, met onder andere Platform 31 en !WOON. Platform31 had het initiatief eerder al geadopteerd als 'koplopersproject' 
 
Op de foto zijn de bewoners van de woongroep te zien en Hester van Buren van Rochdale.