-
Het Amsterdamse college tempert zijn zelfbouwambities. Het college trekt de eerdere doelstelling in om 600 zelfbouwwoningen per jaar, waarvan 350 voor wooncoöperaties, te realiseren. Dat aantal is trouwens de afgelopen jaren nimmer gehaald. Het gemeentelijke Team Zelfbouw wordt verkleind en vanaf dit jaar is de post zelfbouw uit de begroting geschrapt. Binnen deze mogelijkheden geeft de gemeente prioriteit aan collectieve vormen van zelfbouw zoals wooncoöperaties. Voor de realisatie daarvan… meer Nieuwsartikel
-
Zelfbouw-wooncoöperatie De Nieuwe Meent stevent volgens eigen zeggen af op een faillissement. De leden zijn sinds 2018 aan het werk om een duurzaam en inclusief wooncomplex te realiseren dat betaalbare huisvesting biedt aan ruim veertig mensen. Er ligt een plan inclusief alle benodigde vergunningen en contracten, een kavel in Amsterdam-Oost en er is meer dan 450.000 euro aan crowdlending opgehaald. Toch bevindt de coöperatie zich in zeer zwaar weer door vertragingen en daarmee gepaard gaande… meer Nieuwsartikel
-
In de zomer van 2024 hoopt wooncoöperatie De BinnenHaven met de bouw van haar eigentijdse hofje te kunnen beginnen. Met de negentig sociale en vrijesectorhuurwoningen in Almere-Haven willen de bewoners zo lang mogelijk regie over hun eigen leven houden. Nadat de gemeenteraad in september zijn fiat gaf aan een experimentele grondprijsberekening, zijn alle ogen nu gericht op de banken voor de financiering van het project.
Achtergrondartikel
-
Donderdag 1 september 2022 hebben de bewoners van wooncoöperatie Copekcabana de sleutel gekregen van hun woning in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Dertig huishoudens namen die dag hun intrek in de gerenoveerde woningen. “Onze droom om met elkaar een wooncoöperatie te vormen en de woningen zelf te beheren komt nu eindelijk uit”, vertelt initiatiefnemer Bas van Vlaenderen. De groep verzorgt zelf het dagelijks onderhoud aan de panden en de binnentuin. Ook de toewijzing van de woningen… meer Nieuwsartikel
-
Eén op de vijf woningen in Zürich is bezit van een wooncoöperatie. Samen met de bijna tienduizend gemeentelijke woningen bieden ze lagere en middeninkomensgroepen langdurig betaalbare huren. Voorlopig hoogtepunt is de ontwikkeling van het Hunziker Areal; niet een kavel maar een hele wijk voor wooncollectieven. Wat kunnen we leren van de Zwitsers?
Achtergrondartikel
-
Wooncoöperatie De Warren heeft plek twintig behaald in de jongste editie van de Duurzame Top 100. De Warren is dit voorjaar begonnen met de bouw van 36 sociale en middeldure huurwoningen op IJburg.
Nieuwsartikel
-
Wooncoöperatie Copekcabana krijgt het zelfbeheer over dertig huurwoningen van Ymere in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. De groep verzorgt zelf het dagelijks onderhoud aan de panden en het onderhoud aan de binnentuin. Ook de toewijzing van de woningen gaat straks via de wooncoöperatie.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam wil dat wooncoöperaties dit decennium zo’n 7.000 woningen realiseren. Om die groeispurt mogelijk te maken, kunnen initiatiefnemers sinds juli een beroep doen op een gemeentelijke lening van 50.000 euro per woning. Coöperaties zijn enthousiast, maar hebben ook kritiek op de regeling. Zetten de almaar stijgende bouwkosten een streep door de ambities van de stad?
Achtergrondartikel
-
Wooncoöperatie De Warren is gestart met de bouw van haar wooncomplex op het Centrumeiland in Amsterdam-Oost. Vijftig leden hebben samen met Natrufied Architecture een pand ontwikkeld met 36 sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren.
Nieuwsartikel
-
De Vereniging Akropolis Amsterdam heeft op Centrumeiland IJburg een kavel toegewezen gekregen om een wooncoöperatie voor onder andere senioren te realiseren. Er is ruimte voor zo'n dertig woningen, waarvan de helft voor 55-plussers. Het project wordt gerealiseerd in de vorm van een wooncoöperatie; dat wil zeggen dat de toekomstige huurders ook gezamenlijk eigenaar worden van het project. Het project zal voor een groot deel bestaan uit middeldure huurwoningen (tot 1.000 euro per maand), maar het… meer Nieuwsartikel
-
In het Amstelkwartier komt “de Stadsveteraan”: een complex van Woonzorg Nederland met sociale huurwoningen voor ruim 150 senioren. De woningen zijn een mix van zelfstandige appartementen en groepswoningen met veel gedeelde voorzieningen. Stadsveteraan wordt een wooncoöperatie; wethouder Ivens staat daarom toe dat bewoners via coöptatie worden geselecteerd. De idee daarachter: om een gemeenschap te laten ontstaan, is het belangrijk bewoners te kunnen selecteren, die bewust kiezen voor het… meer Nieuwsartikel
-
Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met een aantal initiatieven in de regio Amsterdam.
Achtergrondartikel
-
Wooncoöperatie De Warren heeft een contract met een aannemer gesloten. Niets staat nu meer de bouw van een wooncomplex met 36 duurzame sociale- en middeldure huurwoningen op het centrumeiland van IJburg in de weg. Drie jaar terug won De Warren de eerste tender voor wooncoöperaties in Amsterdam. Vanaf dat moment is De Warren samen met haar architect Natrufied Architecture en de 50 leden van de gemeenschap aan de slag gegaan om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen.
Nieuwsartikel
-
Zelfbouw-wooncoöperatie De Meent zoekt externe financiering via crowdfunding voor de bouw van hun wooncomplex. De Nieuwe Meent is de tweede zelfbouw-wooncoöperatie in Amsterdam, een groep mensen die hun eigen betaalbare huurwoningen bouwen. De komende twee jaar bouwt de vereniging 40 sociale wooneenheden in Amsterdam, verdeeld over vijftien individuele woningen en vijf woongroepen. De eerste zelfbouwcoöperatie is De Warren op het Centrumeiland IJburg.
Nieuwsartikel
-
Om meer mensen toegang te geven tot de juiste kennis om nieuwe wooncoöperaties op te richten, wil GroenLinks Amsterdam een ‘kennisfonds’. Een wooncoöperatie stelt via zo’n fonds opgedane kennis beschikbaar voor een volgende generatie oprichters om te voorkomen dat zij telkens het wiel opnieuw moeten uitvinden.
Een coöperatie oprichten levert veel op, maar kost volgens raadslid Dorrit de Jong ook veel tijd en kennis van betrokkenen. “Het is lastig en vaak is alles nieuw. Oprichters… meer Nieuwsartikel
-
Dát er meer geclusterde woningen voor senioren in Amsterdam moeten komen, stond tijdens de bijeenkomst 'Gelukkig oud worden' op 27 februari in Pakhuis de Zwijger niet ter discussie. Het ging vooral over de vraag hoe die er moeten komen en waar. Met presentaties van geslaagde voorbeelden: Akropolis, Ramses Shaffyhuis en LIFE.
Achtergrondartikel
-
In het voorjaar van 2018 won het initiatief De Warren de tender om op een locatie op het Centrumeiland van IJburg een gebouw voor een wooncoöperatie te realiseren. Het initiatief scoorde maximaal op duurzaamheid. Hoe gaan de initiatiefnemers dat aanpakken? Bestuurslid Gerard Roemers vertelt.
Achtergrondartikel
-
Met een ambitieus actieplan wil de gemeente Amsterdam de wooncoöperatie een stevige impuls geven. De hoofdstedelijke woningmarkt moet over twintig jaar voor 10 procent uit wooncoöperaties bestaan, goed voor 40.000 woningen. Volgens wethouder Laurens Ivens draagt dat bij aan een socialere stad: betaalbare woningen en nieuwe gemeenschappen. Heeft dat kans van slagen?
Achtergrondartikel
-
Amsterdam gaat de vorming van wooncoöperaties stimuleren. Een wooncoöperatie, niet te verwarren met een woningcorporatie, is een vorm van collectief wonen waarbij de bewoners zelf voor het beheer en zelf voor het bestuur zorgen. Nu de woningmarkt volledig overspannen is, zien initiatiefrijke burgers een kans om via deze weg langdurig betaalbare woningen te realiseren. In Duitsland is dat heel gewoon. Het huidige Amsterdamse college wil dat wooncoöperaties betrokken worden bij een substantieel… meer Video
-
Wooncoöperatie De Nieuwe Meent gaat 33 huurwoningen bouwen, bewonen en beheren op het Archimedesplantsoen in Amsterdam-Oost. In het gebouw komen dertien zelfstandige sociale huurwoningen en twintig middeldure huurwoningen - huur tussen 710 en 971 euro - verdeeld over verschillende woongroepen. Verder komen er voorzieningen die ook gebruikt kunnen worden door de buurt.
Nieuwsartikel
-
Op de locatie van de Bijlmerbajes verrijst de nieuwe wijk Bajes Kwartier. De gemeente Amsterdam heeft daar 1.800 m2 grond aangekocht en in erfpacht uitgegeven voor een wooncoöperatie. Op de locatie van de voormalige directeurswoning van de gevangenis gaat Bajesdorp een nieuw pand bouwen. Het nieuwe pand zal naast creatieve werk- en experimenteerruimtes ook plek bieden aan huurwoningen.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam wil serieus werk gaan maken van de 'wooncoöperatie'. In het gepresenteerde ambitieuze actieplan wordt ingezet op het starten van 15 tot 20 projecten binnen twee jaar. Op de langere termijn hoopt men via dergelijke collectieve woonvormen in 2025 zo'n 7.000 woningen in ontwikkeling of gerealiseerd te hebben. Dat moet zowel via nieuwbouw als in de bestaande bouw plaatsvinden. In de bestaande bouw wil de gemeente daarvoor afspraken maken met de corporatiesector.
Nieuwsartikel
-
De gemeente Amsterdam heeft oud-wethouder Maarten van Poelgeest gevraagd als 'aanjager' van wooncoöperaties. Woongroepen mogen sinds vier jaar een wooncoöperatie stichten waarvan ze eigenaar zijn en waarvan ze huren. Maar in de praktijk lukt het vaak niet. Van Poelgeest moet die impasse doorbreken.
Nieuwsartikel
-
Wooncoöperatie De Warren realiseert op het nieuwe Centrumeiland van IJburg een ‘ultra-collectief’ woongebouw met een grote focus op duurzaamheid. Het betreft 36 wooneenheden voor sociale en middeldure huur, waarbij de wooncoöperatie opdrachtgever is en het beheer zal verzorgen.
Nieuwsartikel
-
update 7 juni, reactie Jan Geurtsen
Woningcorporatie Rochdale gaat samen met De Groene Gemeenschap op zoek naar de beste manier om de woongroep, die sinds 2011 op IJburg van Rochdale huurt, zoveel mogelijk zeggenschap te geven over het beheer van hun woongebouw. Door het zetten van de handtekeningen onder de intentieverklaring is het officieel. De gesprekken lopen overigens al vanaf 2014.
Nieuwsartikel