Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncoöperatie

  • Wooncooperatie Woonwolk ontwikkelt voor een kavel in Buiksloterham in Amsterdam Noord een gebouw met 53 huurwoningen. Bovendien is er op de locatie tussen de Papaverweg en de Johan van Hassseltkade ruimte voor een 'makers space', een expositieruimte en diverse gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een klein openluchttheater op het dak. De cooperatie streeft nadrukkelijk naar interactie met buurtbewoners. Buurtbewoners kunnen straks ook gebruik maken van het gebouw voor culturele en sociale… meer
    Nieuwsartikel

  • Een beter hypotheekvoorstel van de Rabobank en nieuwe financieringsstromen zorgen ervoor dat wooncoöperatie de Nieuwe Meent toch kan gaan bouwen aan het Archimedesplantsoen in Amsterdam Oost. De businesscase ging eerder onderuit door onvoorziene vertragingen in combinatie met snel stijgende rente en oplopende bouwkosten. Waarom lukt het uiteindelijk toch wel?
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam wil vooralsnog geen hogere leningen verstrekken voor de realisatie van wooncoöperaties, zo laten de wethouders van Woningbouw en Volkshuisvesting weten in een brief aan de gemeenteraad. Wel willen wethouder Van Dantzig en wethouder Pels met banken en wooncoöperaties meer fundamenteel kijken naar de mogelijkheden om op een solide manier financieringen rond te krijgen.
    Nieuwsartikel

  • Veel bouwplannen van wooncoöperaties halen de finish niet. Dat dreigt bijvoorbeeld ook voor het initiatief De Nieuwe Meent in Amsterdam-Oost, dat ondanks de bijdrage van het Amsterdam Leenfonds een onoverbrugbaar gat in de financiering zag ontstaan. Dat roept de vraag op: waarom lukt het wel met wooncoöperatie Eureka? Of is Han de Jong, initiatiefnemer van het eerste uur, een onverbeterlijke optimist?
    Achtergrondartikel

  • De publieksprijs van de Architectuurprijs 2023 ging naar Wooncoöperatie De Warren van ontwerpbureau Natrufied Architecture. De Warren op het Centrumeiland van IJburg is voor de publieksjury het hoogtepunt van het begrip gemeenschap: Een groep bewoners is zelf opdrachtgever van een complex met betaalbare én energiepositieve huurwoningen. Het gaat om 16 sociale en 20 middeldure huurwoningen. Volgens de jury is het een inspirerend voorbeeld voor toekomstige projecten.
    Fotoreportage

  • Vereniging Ons Nieuwe Hof (ONH) heft zich na tien jaar op zonder ooit een woningbouwplan te hebben kunnen verwezenlijken. De idee van initiatiefnemer Theo Capel was om naar het model van de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging Samenwerking nieuwe wooncomplexen voor middeninkomens te bouwen. Het burgerinitiatief Ons Nieuwe Hof nam sinds de oprichting in 2013 maar liefst 22 pogingen om een complex middenhuurwoningen te realiseren. Om diverse redenen liepen al die pogingen… meer
    Nieuwsartikel

  • De bewoners van 103 huurwoningen van Rochdale aan het Vreeswijkpad in Amsterdam-Zuidoost beheren straks zelf hun complex. Daarover heeft de corporatie afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam. De huurders krijgen vergaande bevoegdheden op het gebied van onderhoud en zelfbeheer.
    Nieuwsartikel

  • Het Amsterdamse college tempert zijn zelfbouwambities. Het college trekt de eerdere doelstelling in om 600 zelfbouwwoningen per jaar, waarvan 350 voor wooncoöperaties, te realiseren. Dat aantal is trouwens de afgelopen jaren nimmer gehaald. Het gemeentelijke Team Zelfbouw wordt verkleind en vanaf dit jaar is de post zelfbouw uit de begroting geschrapt. Binnen deze mogelijkheden geeft de gemeente prioriteit aan collectieve vormen van zelfbouw zoals wooncoöperaties. Voor de realisatie daarvan… meer
    Nieuwsartikel

  • Zelfbouw-wooncoöperatie De Nieuwe Meent stevent volgens eigen zeggen af op een faillissement. De leden zijn sinds 2018 aan het werk om een duurzaam en inclusief wooncomplex te realiseren dat betaalbare huisvesting biedt aan ruim veertig mensen. Er ligt een plan inclusief alle benodigde vergunningen en contracten, een kavel in Amsterdam-Oost en er is meer dan 450.000 euro aan crowdlending opgehaald. Toch bevindt de coöperatie zich in zeer zwaar weer door vertragingen en daarmee gepaard gaande… meer
    Nieuwsartikel

  • In de zomer van 2024 hoopt wooncoöperatie De BinnenHaven met de bouw van haar eigentijdse hofje te kunnen beginnen. Met de negentig sociale en vrijesectorhuurwoningen in Almere-Haven willen de bewoners zo lang mogelijk regie over hun eigen leven houden. Nadat de gemeenteraad in september zijn fiat gaf aan een experimentele grondprijsberekening, zijn alle ogen nu gericht op de banken voor de financiering van het project.
    Achtergrondartikel

  • Donderdag 1 september 2022 hebben de bewoners van wooncoöperatie Copekcabana de sleutel gekregen van hun woning in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Dertig huishoudens namen die dag hun intrek in de gerenoveerde woningen. “Onze droom om met elkaar een wooncoöperatie te vormen en de woningen zelf te beheren komt nu eindelijk uit”, vertelt initiatiefnemer Bas van Vlaenderen. De groep verzorgt zelf het dagelijks onderhoud aan de panden en de binnentuin. Ook de toewijzing van de woningen… meer
    Nieuwsartikel

  • Eén op de vijf woningen in Zürich is bezit van een wooncoöperatie. Samen met de bijna tienduizend gemeentelijke woningen bieden ze lagere en middeninkomensgroepen langdurig betaalbare huren. Voorlopig hoogtepunt is de ontwikkeling van het Hunziker Areal; niet een kavel maar een hele wijk voor wooncollectieven. Wat kunnen we leren van de Zwitsers?
    Achtergrondartikel

  • Wooncoöperatie De Warren heeft plek twintig behaald in de jongste editie van de Duurzame Top 100. De Warren is dit voorjaar begonnen met de bouw van 36 sociale en middeldure huurwoningen op IJburg.
    Nieuwsartikel

  • Wooncoöperatie Copekcabana krijgt het zelfbeheer over dertig huurwoningen van Ymere in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. De groep verzorgt zelf het dagelijks onderhoud aan de panden en het onderhoud aan de binnentuin. Ook de toewijzing van de woningen gaat straks via de wooncoöperatie.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam wil dat wooncoöperaties dit decennium zo’n 7.000 woningen realiseren. Om die groeispurt mogelijk te maken, kunnen initiatiefnemers sinds juli een beroep doen op een gemeentelijke lening van 50.000 euro per woning. Coöperaties zijn enthousiast, maar hebben ook kritiek op de regeling. Zetten de almaar stijgende bouwkosten een streep door de ambities van de stad?
    Achtergrondartikel

  • Wooncoöperatie De Warren is gestart met de bouw van haar wooncomplex op het Centrumeiland in Amsterdam-Oost. Vijftig leden hebben samen met Natrufied Architecture een pand ontwikkeld met 36 sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren.
    Nieuwsartikel

  • De Vereniging Akropolis Amsterdam heeft op Centrumeiland IJburg een kavel toegewezen gekregen om een wooncoöperatie voor onder andere senioren te realiseren. Er is ruimte voor zo'n dertig woningen, waarvan de helft voor 55-plussers. Het project wordt gerealiseerd in de vorm van een wooncoöperatie; dat wil zeggen dat de toekomstige huurders ook gezamenlijk eigenaar worden van het project. Het project zal voor een groot deel bestaan uit middeldure huurwoningen (tot 1.000 euro per maand), maar het… meer
    Nieuwsartikel

  • In het Amstelkwartier komt “de Stadsveteraan”: een complex van Woonzorg Nederland met sociale huurwoningen voor ruim 150 senioren. De woningen zijn een mix van zelfstandige appartementen en groepswoningen met veel gedeelde voorzieningen. Stadsveteraan wordt een wooncoöperatie; wethouder Ivens staat daarom toe dat bewoners via coöptatie worden geselecteerd. De idee daarachter: om een gemeenschap te laten ontstaan, is het belangrijk bewoners te kunnen selecteren, die bewust kiezen voor het… meer
    Nieuwsartikel

  • Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met een aantal initiatieven in de regio Amsterdam.
    Achtergrondartikel

  • Wooncoöperatie De Warren heeft een contract met een aannemer gesloten. Niets staat nu meer de bouw van een wooncomplex met 36 duurzame sociale- en middeldure huurwoningen op het centrumeiland van IJburg in de weg. Drie jaar terug won De Warren de eerste tender voor wooncoöperaties in Amsterdam. Vanaf dat moment is De Warren samen met haar architect Natrufied Architecture en de 50 leden van de gemeenschap aan de slag gegaan om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen.
    Nieuwsartikel

  • Zelfbouw-wooncoöperatie De Meent zoekt externe financiering via crowdfunding voor de bouw van hun wooncomplex. De Nieuwe Meent is de tweede zelfbouw-wooncoöperatie in Amsterdam, een groep mensen die hun eigen betaalbare huurwoningen bouwen. De komende twee jaar bouwt de vereniging 40 sociale wooneenheden in Amsterdam, verdeeld over vijftien individuele woningen en vijf woongroepen. De eerste zelfbouwcoöperatie is De Warren op het Centrumeiland IJburg.
    Nieuwsartikel

  • Om meer mensen toegang te geven tot de juiste kennis om nieuwe wooncoöperaties op te richten, wil GroenLinks Amsterdam een ‘kennisfonds’. Een wooncoöperatie stelt via zo’n fonds opgedane kennis beschikbaar voor een volgende generatie oprichters om te voorkomen dat zij telkens het wiel opnieuw moeten uitvinden.  
    Nieuwsartikel

  • Dát er meer geclusterde woningen voor senioren in Amsterdam moeten komen, stond tijdens de bijeenkomst 'Gelukkig oud worden' op 27 februari in Pakhuis de Zwijger niet ter discussie. Het ging vooral over de vraag hoe die er moeten komen en waar. Met presentaties van geslaagde voorbeelden: Akropolis, Ramses Shaffyhuis en LIFE.
    Achtergrondartikel

  • In het voorjaar van 2018 won het initiatief De Warren de tender om op een locatie op het Centrumeiland van IJburg een gebouw voor een wooncoöperatie te realiseren. Het initiatief scoorde maximaal op duurzaamheid. Hoe gaan de initiatiefnemers dat aanpakken? Bestuurslid Gerard Roemers vertelt.
    Achtergrondartikel

  • Met een ambitieus actieplan wil de gemeente Amsterdam de wooncoöperatie een stevige impuls geven. De hoofdstedelijke woningmarkt moet over twintig jaar voor 10 procent uit wooncoöperaties bestaan, goed voor 40.000 woningen. Volgens wethouder Laurens Ivens draagt dat bij aan een socialere stad: betaalbare woningen en nieuwe gemeenschappen. Heeft dat kans van slagen?
    Achtergrondartikel