Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks en D66 willen studentenloket over woningdelen

Image

De Amsterdamse fracties van GroenLinks en D66 willen dat er zo snel mogelijk een loket komt waar woningdelers en verhuurders terecht kunnen met hun vragen over de woningdeelvergunning. Veel studenten en starters die samen een woning delen, zitten in een huis zonder woningdeelvergunning. Vanaf 1 januari veranderen de eisen. Door een centraal loket op te richten willen GroenLinks en D66 dat Amsterdammers die zorgen en vragen hebben over de nieuwe regels makkelijk terecht kunnen.

Met de nieuwe regels blijft er ruimte voor woningdelen verspreid over de stad. Tegelijkertijd komt er een plafond per buurt: het aantal vergunningen per buurt wordt maximaal 5 procent van de grote woningen. Dit plafond per buurt gaat in op 1 januari 2020. Iedere verhuurder kan voor die tijd een vergunning krijgen zonder dat het quotum überhaupt van toepassing is. Op dit moment komt in geen enkele buurt het aantal vergunningen nog in de buurt van het maximum.

Toch is er volgens D66 en GroenLinks veel verwarring en onrust. Veel woningdelers kennen volgens beide partijen hun rechten niet en denken bijvoorbeeld dat er helemaal geen vergunningen meer worden uitgegeven na 1 januari. “Woningdelers moeten hun rechten kennen. Er gaan veel spookverhalen rond. De gemeente moet zo snel mogelijk duidelijke en eerlijke informatie geven hoe zij een vergunning kunnen krijgen. Wij willen daarom dat er een loket komt waar helder de regels worden uitgelegd en mythes worden ontkracht”, zo verklaart raadslid Dorrit de Jong (GroenLinks).