GroenLinks wil vrije huursector reguleren en afbouw van hypotheekrenteaftrek

06.09.19
GroenLinks wil vrije huursector reguleren en afbouw van hypotheekrenteaftrek
Om de wooncrisis werkelijk te lijf te gaan is het nodig fundamenteel in te grijpen en de marktwerking aan banden te leggen. Dat is de belangrijkste conclusie van het Wetenschappelijk van Bureau GroenLinks bij de presentatie van een rapport over de wooncrisis. “Het ideaal van volkshuisvesting moet weer leidend worden in de sociale huursector: goede woningen voor een bredere doelgroep”, stelde Robbert Bodegraven, directeur van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.
 
Concrete voorstellen van het wetenschappelijk bureau zijn het reguleren van de vrije huursector en stoppen met het bevoordelen van eigen woningbezit boven huren. Oftewel: de aftrek van hypotheekrente afschaffen. Daarnaast zouden middeninkomens toegelaten moeten worden tot de sociale huursector door bij het vaststellen van een toelatingsgrens voor deze woningen uit te gaan van bestedingsruimte in plaats van bruto-inkomen.
Aan het rapport Regie op Volkshuisvesting werkten de wetenschappers Cody Hochstenbach, Baren Wind, Marja Elsinga en Hugo Priemus mee. 
 
Het rapport is hier te downloaden: Regie op Volkshuisvesting 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS