Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenmarkt winnaar Zuiderkerkprijs 2022, Geurt Brinkgreve Bokaal naar Edge West

Image

Woningcomplex Groenmarkt van projectontwikkelaar Edwin Oostmeijer is uitgeroepen tot winnaar van de Zuiderkerkprijs 2022. Het samen met HBB Groep ontwikkelde gebouw is volgens de jury een parel. Het beste woongebouw van 2022 wordt geprezen om de inpassing in de structuur van de buurt, de zorgvuldige materialisatie en het bijzondere duinlandschap op een van de gebouwen.

Aan de Singelgracht is een plein met twee vrijstaande gebouwblokken gerealiseerd, ontworpen door Ronald Janssen Architecten en Bastiaan Jongerius Architecten. Beide gebouwen hebben een eigen karakter. Het Marnixstraatblok is een klassiek, kloek bakstenen gebouw dat zich op een bescheiden en vanzelfsprekende manier in het beschermde 19e eeuwse stadsgezicht voegt. Het Singelgrachtblok is een eigentijds gebouw, gelegen aan het water en gekenmerkt door weelderig groen. Op het dak van dat gebouw bevindt zich een duinlandschap met natuurbad, ontworpen door landschapsarchitect Harro de Jong (Buro Harro). Het dak is daarmee bruikbaar voor opvang, reiniging en hergebruik van regenwater.

In totaal bestaat het winnende plan uit veertig nieuwe woningen, waarvan dertien levensloopbestendige sociale huurwoningen voor mensen die in een beschermde woonomgeving moeten wonen. Aan de realisatie van het Groenmarkt-complex is bijna tien jaar gewerkt. De afgelopen jaren is het project enkele malen dichtbij stopzetting geweest. De jury spreekt dan ook haar bewondering uit voor het doorzettingsvermogen van de architecten en opdrachtgever bij het maken van dit project.

Groenmarkt werd door de jury verkozen boven het Sluishuis aan de entree van IJburg en het iconische woongebouw Valley met alleen heel dure huurwoningen aan de Zuidas.
Meer info: Zuiderkerkprijs 2022

Geurt Brinkgreve Bokaal

De Geurt Brinkgreve Bokaal voor de beste herontwikkeling van het afgelopen jaar is toegekend aan kantoorgebouw Edge West. Het vijftig jaar oude kantoorgebouw van het toenmalige SFB nabij station Sloterdijk is door Edge naar ontwerp van de Architecten Cie. getransformeerd naar een eigentijds, duurzaam kantoorgebouw.
Meer info: Geurt Brinkgreve Bokaal 2022


25 jaar Zuiderkerkprijs

Dit jaar is de Zuiderkerkprijs - voor het beste opgeleverde woningbouwplan in Amsterdam - voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Meer informatie over de geschiedenis van de prijs en alle prijswinnaars vind je HIER. Bij de vijftiende uitreiking verscheen op de NUL20-site dit artikel: Langjarige reeks prijswinnaars toont aandacht voor kwaliteit (januari 2013)