'Helft van Het Breed wordt verkocht'

10.12.13
Renovatie flats Het Breed, Amsterdam Noord - foto Sander Baks
'Helft van Het Breed wordt verkocht'

De renovatie van de eerste van elf flats die samen de wijk Het Breed in Amsterdam Noord vormen, is afgerond. De woningcorporaties Eigen Haard en Ymere investeren 130 miljoen euro in de opknapbeurt van de 1176 woningen van het zogeheten Plan Van Gool. Ymere investeert in totaal 80 miljoen euro in ongeveer 680 woningen. De woningcorporatie wil op termijn de helft van de sociale huurwoningen verkopen om een deel van de kosten terug te verdienen. Dat meldde projectleider Rob Oosterloo bij een rondgang langs het renovatieproject. Ook Eigen Haard gaat een deel van zijn woningen verkopen.

De woningcorporaties Ymere en Eigen Haard hebben lang met het project geworsteld. In april 2010 bliezen ze de toen al gestartte renovatie zelfs af omdat er weerstand en onvoldoende draagvlak was onder de bewoners. Een jaar later kon een nieuw renovatieplan wel op voldoende instemming rekenen. Oosterloo: “We willen dit project afmaken, maar als we nu met de plannen waren begonnen dan had dit niet gekund.”

De kosten zijn mede door de jarenlange aanloop flink opgelopen. Zo zijn er diverse rechtszaken geweest over het afsluiten van de trappenhuizen en de kenmerkende bovenstraten. Verschillende bewoners wilden dat niet vanuit architectonisch oogpunt of omdat de afstand tot de brievenbus dan te groot zou worden. Maar de glazen entreegebouwen komen er toch. Volgens de corporaties is dat nodig om de ingangen veilig en schoon te houden. 

Daarnaast is lange tijd met de bewonersvereniging gesproken over de uitvoering van de renovatie en de duurzaamheidsmaatregelen die de corporaties wilden nemen. Met gevelisolatie, zonnepanelen en een lage temperatuurverwarming slaan de corporaties een grote slag op het gebied van duurzaamheid. De bestaande warmtapwatervoorziening en verwarmingsinstallatie zijn door Eneco vervangen door een duurzaam energiesysteem. Op een deel van de daken staan nu zonnecollectoren met een totale oppervlakte van ca. 1.200 m2 voor warm tapwater.  Eneco heeft bijna duizend zonnepanelen op de daken geplaatst. Eigen Haard en Ymere vervangen in dit project  5000 radiatoren.

De bewoners waren bang voor hogere woonlasten. Volgens Oosterloo zal dat niet het geval zijn. De hogere huur wordt meer dan gecompenseerd door lagere energielasten: “Gemiddeld gaan bewoners er veertig euro per maand op vooruit, ook al zal dat per huishouden en afhankelijk van het individuele verbruik verschillen.”

Begin 2016 moet de gehele renovatie afgerond zijn.

 

 

De renovatie van de eerste van elf flats die samen de wijk Het Breed in Amsterdam Noord vormen, is afgerond. De woningcorporaties Eigen Haard en Ymere investeren 130 miljoen euro in de opknapbeurt van de 1176 woningen van het zogeheten Plan Van Gool. Ymere investeert in totaal 80 miljoen euro in ongeveer 680 woningen. De woningcorporatie wil op termijn de helft van de sociale huurwoningen verkopen om een deel van de kosten terug te verdienen." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS