Overslaan en naar de inhoud gaan

Herontwikkeling van Hondemanstraat Zaandam leidt tot verdubbeling van aantal woningen

Image

Het Zaanse college en Rochdale willen 44 oude woningen in de Hondemanstraat (zie foto) in de Zaanse Boerejonkerbuurt slopen en vervangen door negentig nieuwe sociale huurwoningen. Deze verdubbeling wordt mogelijk door trapsgewijs een bouwlaag toe te voegen, tot maximaal vier bouwlagen. Daarnaast voorziet het plan in het opknappen en vergroten van vijftien andere woningen. Die worden na de renovatie in middeldure huursector aangeboden. Het Zaanse college heeft ingestemd met het Ruimtelijk Plan van Eisen (RPvE) met deze strekking. Het woord is nu eerst aan de gemeenteraad voordat een definitief ontwerp wordt opgesteld.

De gemeente en Rochdale willen een variëteit aan sociale huurwoningen terugbouwen: driekamerappartementen van ongeveer 60 m2, gericht op doorstroming van ouderen (40%), studio's voor jongeren en andere eenpersoonshuishoudens van ongeveer 40 m2 (20%) en twee- tot driekamerwoningen van 50-60 m2 voor overige doelgroepen (40%). Onder de binnentuin van het woonblok aan de Hondemanstraat en Slachthuisstraat komt een parkeergarage voor 38 auto’s en 168 fietsen. Dat moet voldoende parkeerplaatsen opleveren voor de bewoners van de extra woningen.

De oorspronkelijke bewoners hebben inmiddels allemaal een nieuwe woning gevonden. Ze behouden recht van terugkeer mits de woning past bij hun inkomen en huishoudgrootte. De Boerejongkerbuurt is onderdeel van Kogerveldwijk.