Holendrecht krijgt campus met 1500 woningen

12.05.2016
Image

Op de plaats van het leegstaande kantoor Holendrecht Centre komt een geheel nieuw campusgebied met zo’n 1.500 woningen en tal van voorzieningen. Het project is voorloper in ontwikkeling van het kantorengebied Amstel III tot een woonwerkwijk. De beoogde nieuwe bewoners zijn niet alleen studenten maar ook 'young professionals' en werknemers uit de omgeving. Er wordt vooral gemikt op studenten en werknemers van het AMC. Hiermee wordt de profilering van het gebied tot 'health tec-cluster' verder versterkt.

Het bestaande complex, dat al leeg staat sinds 2007, wordt gesloopt. Projectontwikkelaar LSI kocht het complex vlak voor de crisis en wist er nooit een huurder voor te vinden. Nu gaat projectontwikkelaar Blauwhoed het nieuwe campusgebied ontwikkelen. Als investeerder is het Amerikaanse bedrijf Greystar betrokken bij het project. Greystar nam vorig de Campus Diemen-Zuid over.
Het project van Blauwhoed en Greystar zal functioneel en stedenbouwkundig aansluiten bij het NS- en metrostation Holendrecht, het AMC, de naastgelegen kantoren en het studentencomplex BlueGray. Naast de circa 1.500 appartementen komen er ook andere verblijfsfuncties.
Als stedenbouwkundige en architect is OeverZaaijer betrokken bij het project en als landschapsarchitect Karres & Brands.

Amstel III is een traditionele kantorenwijk met veel leegstand. Amsterdam wil het gebied transformeren naar een moderne stadswijk waar gewoond en gewerkt wordt. Stap voor stap wordt het gebied tussen ArenA en AMC omgevormd tot een gebied met wonen, horeca, voorzieningen en sportfaciliteiten. Dit project is een flinke steun in de rug voor deze ontwikkeling. Met de herontwikkeling van Holendrecht Centre wordt 27.000 m2 leegstaande kantoorruimte uit de markt genomen.