Hotel Jakarta op kop Java-eiland

20.05.14
Hotel Jakarta
Hotel Jakarta op kop Java-eiland

Het Nederlandse WestCord Hotels heeft met het plan Hotel JAKARTA de tender gewonnen voor de ontwikkeling van een hotel op de kop van het Java-eiland. Het ontwerp heeft een bijzondere hoogbouwstructuur in hout in combinatie met een transparante gevel. Tal van voorzieningen zijn ook voor niet-hotelgasten beschikbaar, zoals welness, zwembad en een ”pasar” met allerlei horeca en culturele activiteiten. De geplande grote subtropische binnentuin moet dankzij de glazen gevel een verlengstuk worden van andere binnentuinen op het Java-eiland. Deze subtropische tuin wordt in samenwerking met De Hortus ontworpen en onderhouden. Westcord gaat een samenwerking aan met het Tropenmuseum voor de culturele programmering.

In september 2013 heeft de gemeente Amsterdam de tender uitgeschreven voor een hotel op de Driehoek, het deel van de kop van het Java-eiland bij de Jan Schaeferbrug. In de voorselectie zijn vijf plannen ingediend die aan de gestelde criteria inzake duurzaamheid, architectuur en programma voldeden. Drie daarvan kregen de gelegenheid hun plannen uit te werken. De door de vakjury onder leiding van voormalig rijksbouwmeester Kees Rijnboutt gekozen winnaar voldeed ook aan de financiële wensen van de gemeente. Het concept voor het hotel is ontwikkeld door SeARCH.
WestCord is een hotelgroep met hotels op diverse Waddeneilanden, in Amsterdam, Garderen, Raalte, Leeuwarden en Delft. In Rotterdam is WestCord eigenaar van het Stoomschip Rotterdam en van Hotel New York.

Het grootste deel van de kop - de Strook - blijft vooralsnog geen definitieve bestemming. "De Strook is dusdanig uniek dat deze voor onbepaalde tijd gereserveerd is voor ‘zeer bijzondere invulling met een programma van het allerhoogste niveau en uitzonderlijke allure’, aldus het College van B&W.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS